A rovat kizárólagos támogatója

Ám az igaz kitart az ő útján, és a tiszta kezű ember még erősebbé lesz (Jób 17.8.) Kedves Barátaim! Hosszas munkával és sokak önzetlen segítségével – melyért ezúton is hálás köszönetet mondok – elkészültem az állami földbérleti pályázatok három megyére kiterjedő feldolgozásával. Ángyán József nyilvánosságra hozta 3. jelentését.

Mint emlékezetes, az első elemzéseket az április 10-ei időkeresztmetszetben Fejér megyéről és a Borsodi Mezőségről készítettem, teljes körűen feldolgozva az NFA honlapján addig közzétett valamennyi adatot. Ezeket két tanulmány formájában május közepén majd június elején – a Kormány és a kormánypárti képviselők körében eredménytelenül és hiába körözvén – a „Kié legyen a föld?” honlapon tettem közzé. Ezen elemzéseket, „jelentéseket” igen élénk társadalmi, politikai és sajtóvita kísérte.

A kormányzat – az elemzések tényeinek ellenére, azok cáfolata nélkül – váltig azt állítja, hogy a helyben lakó, gazdálkodó családokat, a kis, közepes egyéni gazdaságokat részesíti előnyben, a kritikákkal kapcsolatban pedig visszautasító, magabiztos nyilatkozatokat tesz. Éppen ezért ezt az elemző munkát folytatva a július 15-ei időkeresztmetszetre teljes körűen feldolgoztam illetve aktualizáltam három – Fejér, Borsod és Baranya – megye adatait, amelyek a nyár közepéig országosan bérbe adott mintegy 18.300 ha összterületből több mint 55 %-ot, közel 10.300 ha-t tesznek ki.
Jelen összeállításban a három megyében július közepéig bérbe adott valamennyi állami terület aktualizált hivatalos adatainak feldolgozásának, megyénkénti valamint közös elemzésének eredményeit, az azokból levonható, általánosítható tanulságokat adom közre.

Ángyán József 3. jelentése (1,4 MB pdf)

A továbbiakban e három megye adatainak folyamatos aktualizálása mellett sorra veszem a megyéket. Feltett szándékom, hogy az állami földek bérbeadási folyamatában kibontakozó képet teljes körűen a nyilvánosság elé tárom, az elemzéseim eredményeit negyedévente közzéteszem, és a meghirdetett birtokpolitikai elvekkel szembesítem.

A teljes kép megrajzolásához szükséges – eddig is tömegével kapott – helyi információkat hálásan megköszönöm. Ebben továbbra is kérem a helyi közösségek, családok, gazdák, mindazok segítségét, akik tudnak és akarnak is tenni egy érték alapú új világ létrejöttéért.

"A világ fölött őrködő Rendben", az igazság, a nyilvánosság valamint a tisztességes, jó szándékú emberek összefogásának erejében változatlanul bízva őszinte tisztelettel és baráti szeretettel: Ángyán József

Kapcsolódó anyagok:

Ángyán nem adja fel

Zsíros falatok Fidesz-közelieknek

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás