A rovat kizárólagos támogatója

Az LMP szerint a kormányt látszólag komolyan aggasztja az ország küladóssága, az viszont egyáltalán nem érdekli, hogy a természeti erőforrásainkból már a következő generációknak járó részeket fogyasztjuk el. Térkép: wikipedia.hu.

A Lehet Más a Politika (LMP) az Ökológiai Túllövés Napján felszólítja a kabinetet, hogy tegyen határozott lépéseket a környezetszennyezésre ösztönző támogatások leépítése, a zöldgazdaság támogatása, a fenntartható földbirtokpolitika és a klímaalkalmazkodás elősegítése érdekében.

Tegnap volt az Ökológiai Túllövés Napja: eddig azokat a természeti erőforrásokat fogyasztottuk, amelyeket a Föld egy év alatt képes előállítani – mostantól a jövőt éljük, fel, azaz ökológiai adósságot termelünk – áll a kaliforniai székhelyű Global Footprint Network tegnapi közleményében. A szervezet számításai szerint idén csupán nyolc hónap kellett ahhoz, hogy a fogyasztás túllépjen a fenntarthatóság küszöbén. Az év hátralévő harmadában a jövő generációkat károsítjuk, illetve túlfogyasztásunkkal megakadályozzuk, hogy a Föld újratermelje a természeti erőforrásokat, vagy feldolgozza a kibocsátott hulladékainkat. A környezeti problémák elsődleges oka éppen ez a túlfogyasztás illetve a túlhasználat: vagyis például az, hogy nagyságrendekkel több szén-dioxidot bocsátunk ki, mint amennyit az erdők és óceánok természetes folyamatok útján meg tudnak kötni.

Augusztusra az év közel harmadát deficitgyártással töltjük – 2011-ben ugyanez az érték még csak tizenöt százalék volt. Máshonnan, a bolygó felől nézve: a jelenlegi fogyasztásunk nagyjából a másfélszerese a Föld ökológiai kapacitásának, 2050-re pedig már két Föld kell majd az emberiség akkori igényeinek fenntartható kielégítéséhez. A fejlett országok lakói, illetve a legnagyobb jövedelemtulajdonosok nem csak a következő generációk természeti tőkéjét élik fel, hanem a szegényebbek mai lehetőségeit is. Jelenleg két milliárd ember nem jut hozzá az alapvető erőforrásokhoz.

Magyarország nagyjából negyven százalékkal fogyaszt többet a természeti erőforrásokból, mint ami az ország területén egy év alatt újratermelődik, vagyis az ökológiai adósságtermelésből mi is derekasan kivesszük a részünket. Ráadásul az Orbán-kormány számos intézkedése – a környezet- és természetvédelmi hatóságok leépítése, a kiemelt beruházásoknál a környezetvédelmi előírások megkerülése, a megújulós projektek lefékezése, a vasút és általában a közösségi közlekedés elsorvasztása – kifejezetten gyorsítja ezt a folyamatot.

Az LMP szerint a klímakatasztrófa megelőzését, a környezet megóvását és a munkahelyteremtést egyszerre szolgáló intézkedésekkel lehet a leghatékonyabban alkalmazkodni a klímaváltozáshoz. A párt képviselői wemlékeztetni szeretnék a Fideszt, hogy a választási programjában még zöld munkahelyteremtést, energiahatékonysági projekteket, zöld közbeszerzési rendszert ígért – az Ökológiai Túllövés Napja talán a legjobb alkalom rá, hogy ezen a téren elkezdjék a saját programjuk megvalósítását.

Kapcsolódó anyagok:

Ökológiai túllövés napja 2012

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás