A rovat kizárólagos támogatója
Reuters

Előrelépett a kibocsátás-kereskedelem rendszerének kialakításában az EU: nyolc nemzet arra vonatkozó tervezetét hagyta ugyanis jóvá, hogyan kívánják megosztani a kibocsátott széndioxid-mennyiséget az egyes ipari üzemek között.

Az EU Bizottság elfogadta Belgium, Észtország, Lettország, Luxembourg, Portugália és Szlovákia tervezetét, feltételes engedélyt adott a francia és a finn tervekre.

A januárban meginduló rendszer kulcsfontosságú eleme az unió azon erőfeszítéseinek, amelyek a kiotói jegyzőkönyv előírásainak való megfelelést célozzák. A rendszerben a szennyezési jogokkal rendelkező vállalatok adhatják és vehetik ezen engedélyeket. A tagországoknak azt kell meghatározniuk, hogyan történjék meg az engedélyezett széndioxid-mennyiség elsődleges elosztása; tervezeteiket az EU Bizottságnak is jóvá kell hagynia.

Jelenleg még 16 terv vár elfogadásra. Júliusban a benyújtott öt tervezet közül az osztrák, a német és a brit terveket csak részben hagyta jóvá az EU. Az unió 25 országa közül csak Görögország nem változtatott tervein. Franciaországnak és Finnországnak november 30-ig kell megfelelnie a bizottsági elvárásoknak.

A széndioxid-kibocsátás határidős kereskedése már megelőzte a piac hivatalos indulását. Az adásvétel azóta nőtt meg, mióta Oroszország bejelentette: a kiotói jegyzőkönyv ratifikálására készül – és ez a dokumentum “életre kelését”, érvénybe lépését jelenti majd.

Kapcsolódó anyagok:

Viták a Nemzeti Kiosztási Terv mennyiségei körül

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás