A rovat kizárólagos támogatója

Tegnap reggel 8-kor nyitotta meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a családi házak energetikai felújítását szolgáló Otthon melege programot, és délután 4-kor már fel is függesztette, mert az 5 milliárdos keret kimerült.

A tárca országosan több mint 3500 pályázó jelentkezéséről számolt be, akik jellemzően 1,2-1,6 millió forint támogatást igényeltek otthonaik energetikai felújításához.  A ma délután 4-től élő felfüggesztési döntés a gyakorlatban azt jelenti, hogy ma, azaz 2016. augusztus 16-án 16 óráig lehet pályázatokat benyújtani a pályázati portálon keresztül. A feltételeknek megfelelő pályázatok a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig részesülhetnek támogatásban.

A források ilyen gyors kimerülésén valószínűleg a kiíró is meglepődhetett, holott az igények alapján – bár felmérés nem készült róla – tudható volt, hogy igen kelendő lesz a felújítás költségeinek 40-55 százalékát fedező ingyen pénz, még ha önrészt is társítani kell hozzá. A felkészülésre is volt idő, mert a pályázat lehetősége április óta tudott volt, a feltételek pedig június eleje óta ismertek. A gyors jelentkezéstől pályázókat az sem tántorította el, hogy a kifizetés utófinanszírozásos konstrukcióban valósul meg, azaz a számlák alapján fizet majd a költségvetés. Szakértők feltételezik, hogy éppen ezért a vagyonosabb, vagy jelentősebb mobilizálható pénzzel rendelkező családok álltak készen hétfő reggelre a pályázatukkal.

Itt van a lakásfelújítós pályázat – induljak?

A Magyar Energiahatékonysági Intézet (Mehi) becslése szerint energiahatékonyság szempontjából 2,5-3 millió lakásra ráférne a felújítás, korszerűsítés. Ehhez képest a most felkínált 5 milliárd forint, bár csepp a tengerben, de jól mutatja, hogy a lakosságban meg van a szándék a energiatakarékosság iránt és áldozni is hajlandó érte – mondta a Népszavának Szalai Gabriella. A Mehi programigazgatója bár előremutatónak tartja, hogy a kormány vissza nem térítendő támogatással is támogatja az energetikai lakáskorszerűsítéseket, hiányolja az erre a célra fordítható különböző források összehangolását. Egy energiahatékonysági alap felállítását javasolja, amelyben például az ősztől elérhető 115 milliárd forintos kamatmentes uniós hitel, mint visszatérítendő forrás kombináltan lenne elérhető a vissza nem térítendőkkel. Ez sokkal szélesebb rétegek számára tenné elérhetővé a lakáskorszerűsítést, például hitelgarancia nyújtásával könnyebbé tehetné az előfinanszírozást, a vissza nem térítendő támogatásból pedig a ténylegesen elért energiamegtakarítások függvényében bónusszerűen akár a hitelösszeg is csökkenthető lenne – tette hozzá.

Az alap létrehozásához kormányzati akaratra lenne szükség, valamint meg kellene emelni a vissza nem térítendő forrásrész összegét, ami viszont költségvetés-függő. A mostani pályázatot is határozatlan időre felfüggesztették fel, azaz a büdzsében nincs már sem idén, se jövőre erre elkülönített pénz. Korábban a vissza nem térítendő részt is uniós forrásból különítették volna el, ám a kormány visszakozott a mintegy 90 milliárd forint ilyen célú felhasználásától, és inkább középületek felújítására fordítja azt. 

HŐSZIGETELÉSSEL AKÁR 40-60%-KAL IS KEVESEBBE KERÜLHET OTTHONAINK MELEGE

Magyarországon a teljes energiafelhasználás harmadát a lakossági fogyasztás teszi ki, ezért is égető fontosságú a lakóépületek energiaszükségletének csökkentése. A Knauf Insulation szakértői szerint hőszigeteléssel akár 40-60%-kal is csökkenthetjük a családi kiadásokat.

Egy átlagos magyar háztartásban a fűtés és hűtés költsége teszi ki a rezsi 75%-át, azonban energetikai felújításokkal, így hőszigeteléssel ezek a kiadások jelentősen csökkenthetőek. Az Otthon Melege program keretében most az 1996 előtt épület családi házak energetikai felújítására lehet pályázni.

Bár a tegnap megnyitott keret már be is telt, nem árt a következő pályázatra felkészülni. Amennyiben homlokzati hőszigetelésre és/vagy magastető/padlásfödém hőszigetelésére szeretnénk pályázni, az alábbiakra feltétlenül figyeljünk:

1. Energetikus segítségével készíttessünk Energetikai Tanúsítványt az épületről.
2. Az energetikus kiszámolja, milyen minőségű (lambda értékű) és vastagságú szigetelés kell az adott területre, ami megfelel a pályázati kritériumoknak.
3. Ez alapján kérjünk árajánlatot a kivitelezőtől.
4. Figyeljünk arra, hogy az energetikus által ajánlott minőséget, vastagságot építsük/építtessük be, ellenkező esetben előfordulhat, hogy pályázatunk érvénytelen lesz, hisz nem teljesíti a pályázat. által előírt hő átbocsátási tényezőt.
5. Az energetikai tanúsítvány, az anyagbeszerzés, a kivitelezés költségeit szerződéssel és számlával kell igazolni, azok benyújtása ugyancsak pályázati feltétel!

„Nagyon jónak tartjuk és örülünk annak, hogy a 20 évnél idősebb családi házak részesülnek ezúttal energetikai támogatásban, hiszen éppen ezek az épületek a legpazarlóbbak itthon. A családi házak közel 3/4-e azonban 1980 előtt épült, és közel 90%-uk szorul energiahatékonysági felújításra, így égető szükség van további támogatásra is annak érdekében, hogy érdemi előrelépést tegyünk CO2 kibocsátásunk csökkentése és az energiapazarlás megszüntetése terén” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója.
A mostani Otthon melege pályázat ugyanakkor mindössze kb 3000 családi ház energetikai felújítására biztosít keretet, miközben közel 2,5 millió családi ház szorulna rá a korszerűsítésre. Egyes szakértői számítások szerint, amennyiben a háztartások minden rendelkezésre álló energiahatékonysági korszerűsítést megtennének, éves szinten a felhasznált energia több mint 42%-át, megtakaríthatnák. Ennek a megtakarítási potenciálnak 84%-át a családi házak teszik ki.

A Knauf Insulation korábbi felméréséből az is kiderült, hogy ha anyagi lehetőségei lehetővé tennék, a megkérdezettek 70%-a szigetelné otthonát annak érdekében, hogy nyáron a belső hőmérséklete alacsonyabb legyen. A hőszigetelés ugyanis amellett, hogy télen fűt, árnyékolással együtt nyáron 5-7 °C fokkal is csökkenti a lakások belső hőmérsékletét, hatékony és környezetbarát megoldást nyújt az időjárás elleni védekezésben, a magasabb villany- és fűtésszámlák ellen és csökkenti az ebből eredő CO2 kibocsátást.

Kapcsolódó anyagok:

Itt van a lakásfelújítós pályázat – induljak?

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek