Hirdetés
Forrás: hirado.hu

Egy új kutatás szerint az óceáni fehérfoltú cápák otthonuktól, a Bahamáktól akár 1931 kilométerre is elmerészkednek barangolásaik során. A nyomkövetőkkel ellátott cápáktól származó adatok felfedték, hogy a halak rutinszerűen szelik át a nemzetközi határokat, mely a nemzeti szintű természetvédelmi programokat kevéssé hatékonnyá teszik.

„Bár ezek a cápák relatíve védve vannak a halászattól a bahamai vizekben, vizsgálatunk azt mutatja, hogy hosszú távú vándorlásuk különböző országokba és a nyílt tengerre viszi őket, ahol még mindig belefuthatnak a más fajoknak kikészített halászati felszerelésekbe” – mondja Demian Chapman, a vizsgálat vezetője. Az eredményekről a PLoS One folyóirat számot be.

Keveset tudunk a tünékeny óceáni fehérfoltú cápáról (Carcharhinus longimanus), mivel ideje nagy részét a nyílt óceánon tölti. Bár ezek a csúcsragadozók valamikor hemzsegtek az óceánokban, a cápák túlhalászata miatt a Nemzetközi Természetvédelmi Unió ma már kritikusan veszélyeztetett fajként tartja nyilván az Atlanti-óceán északnyugati és a középnyugati részén, illetve sérülékenyként világszerte.

A cápák vándorlásának nyomon követésére Chapman és csapata műholdas nyomkövetőket helyezett el 10 nőstény és egy hím cápára a Bahamáknál lévő Macskák-szigetén. A nyomkövetők a cápák 245 napját rögzítették, dokumentálva a vízhőmérsékletet, -mélységet és pozíciós adatokat. Ezt követően automatikusan leváltak a halakról, és adataikat elküldték a műholdaknak.

Míg három cápa az egész vizsgálat alatt közel maradt a Bahamákhoz, másik öt messze annak hatáskörén kívülre merészkedett, egyikük pedig eljutott a Bermuda-szigetcsoporthoz. Összességében a halak idejük több mint kétharmad részét a Bahamák körül töltötték A nyomkövetők azt is felfedték, hogy ezek a tengeri élőlények 1000 méteres mélységbe is lemerülnek.

A cápák hosszú utazásai azt sugallják, hogy a természetvédelmi erőfeszítéseket eme fajnál hatókörüket illetően globálisabbá kellene tenni. A Bahamák tiltja a cápák halászatát vizeiben, míg más országok nem rendelkeznek ilyen korlátozásokkal. Chapman szerint amennyiben továbbra is szeretnénk, ha ezek az állatok felbukkannának a vizekben, a halászállamoknak együtt kell dolgozniuk a faj védelmében, figyelniük kell a kereskedelmet és a korlátozások betartatását nemzetközi szinten kellene koordinálniuk.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás