Hirdetés

Hivatalból indított nyomozást az Orosházi Járási Ügyészség a Békés megyei mérgezéses esetek miatt – adta hírül mai sajtóközleményében a Békés Megyei Főügyészség.

Orosháza mellett két vadásztársaság területén március 22-étől észleltek jelentős vadelhullást, a hatósági vizsgálatok alapján a szántókon rágcsálóirtó szereket szórtak ki. A toxikológiai vizsgálat egy külterületi használtra nem engedélyezett készítményt mutatott ki, amelyet felvéve a vad – zömében őzek és mezei nyulak – különös szenvedés közepette pusztulhattak el.

Az Országos Magyar Vadászkamara értesülései szerint a szóban forgó méreg a PROKUM B. Ez szabadon forgalmazható szer, amelyet azonban csakis beltéri használatra, járatkezelésre engedélyezett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal annak rendkívüli toxikussága miatt. A területen felelőtlen gazdák rágcsálóirtás céljából helyezhették el a véralvadásgátló mérget, amely gyomornyálkahártyán keresztül felszívódva fejti ki hatását és belső vérzést okoz.

Az Orosházi Rendőrkapitányság állatkínzás bűntettének gyanúja miatt nyomoz.

A mérgezések miatt április 7-én Békéscsabán tárgyalóasztalhoz ültek az OMVK megyei területi szervezete, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az érintett hatóságok képviselői, az egyeztetés részleteiről és eredményeiről itt olvashat.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás