A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Új töltőüzemet épít a Coca-Cola Északkelet-Kínában egy 22,6 milliárd forintnak megfelelő beruházás keretében. Az építkezés a héten kezdődött Harpin városban. Környezetvédelmi okok miatt bezárnák a Coca-Cola egy indiai gyárát Uttar Prades tartományban, Varanaszi városában.

Az amerikai óriáscég ezzel újabb, körülbelül 100 millió dollárt költ el abból a 4 milliárd dolláros keretből, amelyet a 2012-2014 közötti időszakban a kínai beruházásokra szántak. A cég 2015 és 2017 között hasonló nagyságrendű összeggel kíván terjeszkedni a kelet-ázsiai országban.
Az új üzem 200 ezer négyzetméteren terül majd el Harpin gazdasági-technológiai fejlesztési zónájában – tájékoztatta a Hszinhua hírügynökséget Kuo Mu, a Coca-Cola Hejlungcsiang tartományi, térségi vezérigazgatója. Mint mondta, a beruházás első szakaszával 2016-ra készülnek el, az üzem akkori tervezett termelési kapacitása évi 1,2 millió hektoliter üdítőital lesz, köztük Coca-Cola, Sprite, Fanta, Minute Maid és Ice Dew.   Az építés és a működtetés környezetkímélő, zöld technológiákra alapul.

A világ legnagyobb üdítőitalgyártója számára Kína a harmadik legnagyobb piacot jelenti, míg Kínában a Coca-Cola a legnagyobb. 2012-ben a piaci részesedése 16 százalék volt, némileg visszaesett a korábbi évekhez képest. A második a Ting Hsin International Group, amely 12 százalék körüli részesedést tudhat magáénak.
A Coca-Cola Co az idei év első negyedében a vártán jobb eredményeket jelentett Kínából. Míg globális eladásai 2 százalékos bővülést mutattak, Kínában 12 százalékos növekedést értek el. A vállalatnak, amely az 1980-as évek elején vetette meg a lábát Kínában, ma több mint 40 gyártóüzeme van országszerte.

 

Elszívja a Coca-Cola az indiaik vizét?

Környezetvédelmi okok miatt bezárnák a Coca-Cola egy indiai gyárát Uttar Prades tartományban, Varanaszi városában.

A tartományi hatóságok szerint a Coca-Cola helyi üzeme sokkal több vizet használ fel a gyártáshoz, mint amennyi megengedett.
A gyárat bezáró határozat szerint a gyár napi 36 ezer rekesznyi italt gyárt, pedig csak 20 ezerre van engedélye. A határozat felszólítja a Coca-Cola helyi leányvállalatát, hogy szüntesse meg a jogsértést, és töltse fel a föld alatti vízkészleteket, amelyek miatta merültek ki.

A tartományi hatóságok azzal is megvádolták a Coca-Cola leányvállalatát, hogy a gyárból kikerülő szennyvíz a megengedett határértékeknél nagyobb arányban tartalmaz szennyező anyagokat. 
A leányvállalat kijelentette, hogy ők 15 éve működnek Indiában minden szabályozást és előírást betartva, egyben visszautasították a hatóságok gyanúsítását, hogy a gyár miatt apadna a föld alatti vízkészlet. A leányvállalat fellebbezett a határozat ellen egy speciális, környezetvédelmi ügyekben eljáró indiai bírósághoz. A bíróság már három meghallgatást tartott az ügyben, ma lesz a negyedik – írtuk egy hete.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek