Hirdetés

4,5 millió négyzetméternyi új bevásárlóközpont épül idén Európában. Az új bevásárlóközpont-fejlesztések várhatóan 25 százalékkal haladják meg a tavalyi szintet, hogy a kiskereskedelem modern, első osztályú üzlethelyiségek iránti igényét kielégítsék.Magyarországon csak Siófokon nyílt új központ.

A CBRE globális ingatlan-tanácsadó legfrissebb kutatási jelentésében a 10.000 négyzetméternél nagyobb területű jelenlegi bevásárló-központokat és az építés alatti álló ingatlanokat elemzi. Ezekben az ingatlanokban találhatók vagy lesznek találhatók a nemzetközi kiskereskedelem többségének üzletei.

Európában 2012 első felében összesen 1,5 millió négyzetméteren 51 bevásárlóközpontot nyitottak meg, míg az év második felében közel 3 millió négyzetméter átadása várható. Az elkészült épületek így összesen több mint 4,4 millió négyzetmétert foglalnak el, ami 25 százalékkal haladja meg a 2011-es szintet. A legtöbb (400 ezer négyzetméter) terület Törökországban épül 2012 során, ami az első féléves építési teljesítmény közel harmadát jelenti. Törökország után Németország (165 ezer négyzetméter), illetve holtversenyben Olaszország és Lengyelország (140 ezer négyzetméter) következik.

„Az aktív bevásárlóközpont-fejlesztések Törökországban, Lengyelországban és Oroszországban lehetővé teszik a kereskedőknek, hogy terjeszkedjenek, míg Európa többi részén az építkezések alacsony szintje miatt ez nem lehetséges. Európa nagyvárosainak központjában – amelyek a legfontosabb lokációk a kereskedők számára – így hiány van új területekből, ami megnehezíti a cégek hálózatbővítési terveit.” – nyilatkozta Neville Moss, a CBRE európai kiskereskedelmi kutatásért felelős vezetője.

Mintegy 3,6 millió négyzetméternyi bevásárlóközpont nyílt meg Európában 2011-ben, ami 4,6 százalékos csökkenést jelentett az előző évhez képest. Mindazonáltal még ez is jelentős mértékű fejlesztéseket takar, és csak a 2005-2009-es évek boomja haladta meg ezt a szintet. A felzárkózó piacok jellemzik az új fejlesztéseket az utóbbi években, ám az építkezések Európa érettebb piacain is folytatódnak, hogy kielégítsék a kiskereskedők keresletét. 2011-ben az öt nagy nyugat-európai piacon (Spanyolországban, Olaszországban, Németországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban) folyt a fejlesztések egyharmada. Törökországban tavaly épült viszont az új központok 20 százaléka, köztük a 160 ezer négyzetméteres Marmara Forum Isztambulban, ami Törökország legnagyobb kiskereskedelmi létesítménye. A második helyezett Európában Lengyelország, ahol 16 központot adtak át 2011-ben, összesen 428 ezer négyzetméternyi területen. Oroszországban pedig Moszkvában és Szentpéterváron kilenc új központ épült.

“Magyarországon 2012 első felében csak Siófokon adtak át új bevásárlóközpontot. A tervbe vett fejlesztések szintje is alacsony, az ECE által fejlesztett Árkád bővítéséig nem is várunk jelentős aktivitást a magyar piacon.” – tette hozzá Borbély Gábor, a CBRE kutatásért és tanácsadásért felelős budapesti vezetője.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás