Hirdetés

Műfenyő vagy élő karácsonyfa? Egy kanadai tanulmány szerint az élő növény környezeti és egészségügyi szempontból is jobb döntés. Újragondolt Karácsony – Redizájn tippek Ullmann Mónikától és a Hulladék Munkaszövetségtől.

„Semmi rosszat nem teszel, ha kivágatsz egy karácsonyfának való fenyőt” – állítja Clint Springer a Philadephiai egyetem botanikus és biológusprofesszora, aki maga is egyetért a kutatás eredményeivel. Az Ellipsos nevű kanadai független cég által végzett elemzés szerint az élő fenyő szinte minden szempontból jobb döntés. Egy műfenyő átlagos élettartama hat év. Ha ennyi ideig használják, akkor nagyjából háromszor annyi üvegházhatású gáz kibocsátásával jár, a legyártása és a szállítása, mint az élő fenyőé.

A műfenyők jelentős része Kínából érkezik Amerikába és Európába is. A szállítás és a gyártás pedig komoly környezeti hatásokkal jár. Ezzel szemben az élő fenyőket az adott országban nevelik, nálunk zömében a nyugati határszéli falvakban.

„Sokan azt gondolják, hogy a műfenyő mellett döntve megmentik egy fa életét, de ezeket a fenyőket valójában kizárólag azért ültetik, hogy karácsonyfa legyen belőlük.” – nyilatkozta a botanikusprofesszor.

Környezeti szempontból akkor lesz egyenértékű az élő fával a műfenyő, ha legalább húsz esztendeig használják – összegzi az Ankert.hu kertészeti magazin.

Jobb az egészségnek is

A műfenyő nem csak környezeti, de egészségügyi szempontból is hátrányos. Alapanyaga kőolajon és fémeken alapszik, tehát nem megújuló, és gyártása során egészségre ártalmas anyagok keletkeznek. Sőt, a kész műfenyő is tartalmaz, például PVC-t, de akár ólmot is, ami az egészségre kifejezetten ártalmas.

A Kyoto-i Egyetem 2007-es tanulmánya szerint a fenyőerdők illata egyértelműen csökkenti a stresszt és a depressziót. Dr. Birgitta Gatersleben, a brit Surrey Egyetem környezetpszichológusa szerint, míg a természetes környezet nyugtató hatású, addig a mesterséges környezet növeli a stresszt.  „Az élő karácsonyfa egészségünk szempontjából jobb, mint a műfenyő”nyilatkozta az egyetem akadémikusa.

Jobb a gazdaságnak is 

A hazai gazdaságnak is jót tesz az, aki élő fenyőt vásárol. A hazai kínálat jelentős része ugyanis a nyugati határszélről származik.  Zala, Somogy és Vas megyében több száz kistermelő neveli meg azt a 1,5-1,8 millió fát, amit idehaza állítanak fel karácsonykor. A fák döntő része 1-2 hektáros apró birtokokról származik, és 5-10 évig nevelik őket, míg elérik a megfelelő méretet. Hasonló a helyzet a földlabdás fenyőkkel is. Ezek döntő része is Magyarországon nevelkedett fel és itteni embereknek adott munkát.  Ezzel szemben a műfenyők jelentős része importtermék, amelyek nem ritkán Kínából érkezik.


És ha magunk készítünk  karácsonyfát?  Ez is megoldható. Receptek a HUMUSZtól

 

Újragondolt Karácsony – Redizájn tippek Ullmann Mónikától és a Hulladék Munkaszövetségtől 

Ha karácsony, akkor ajándékozás. Ez egy nagyon szép hagyomány, amely során összegyűlik a család apraja-nagyja, esetleg régi jó barátok, és ezzel a gesztussal fejezik ki, mennyire fontos számukra a másik. Az utóbbi időben azonban egy kicsit átestünk a ló túloldalára, és egyre kevesebbet jelent a gesztus maga, és egyre nagyobb a hangsúly az ajándékok vásárlásán. Hogyan lehet magát az ajándékozást gazdagabbá, de egyben hulladékszegényebbé tenni?

Erre ad nekünk néhány tippet Ullmann Mónika a Hulladék Munkaszövetség honlapján:.
1. Készítsd magad!
– Ajándékok házilag
– Dekoráció házilag
– Csomagolás házilag
2. Ajándékozz adományt!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás