Hirdetés

Az OEM (Original Equipment Manufacturer) definíciója: “Egy cég, a gyártótól alkatrészként vásárolt egységeket összeszerelve, késztermékként más néven értékesíti.” Ez a meghatározás írja legjobban körül azt a helyzetet, amikor egy konkrét munkafolyamatba, egy konkrét gépbe vagy gépsorba beépítenek egy egyedileg tervezett germicid lámpát.

A Hollandimpex szakemberei a működési környezet, az UV-C teljesítmény, a tervezett működési idő, a megfelelő sugárdózis és egyéb lényeges paraméterek figyelembevételével tervezi meg a konkrét gépbe beépíthető, vagy az adott feladatra alkalmas germicid lámpát. 

A germicid lámpa fogalma és típusai

Az egyik elterjedt meghatározás szerint “A germicid vagy baktériumölő lámpák speciális UV-C tartományú fényforrások. Ez a rövidhullámú ultraibolya sugárzás roncsolja a kórokozók DNS-ét, ionizálja az oxigént és ózon keletkezik, ami szintén fertőtlenítő hatású”.

A legelterjedtebb UV-C lámpa típusok a következők:

  1. Kvarc germicid lámpák
  2. Nagyteljesítményű (HO) lámpák
  3. Ózontermelő lámpák
  4. Cell lámpák
  5. Amalgám lámpák
  6. Kompakt lámpák
  7. T5-T8-T12 Bi-Pin csatlakozós lámpák

A megfelelő lámpa kiválasztása komoly szakértelmet igényel, de a rendkívüli méret és teljesítmény választék lehetővé teszi, hogy szinte bárhová beépíthetőek legyenek a lámpák. Nagyobb teljesítményű lámpák alkalmazásával például csökkenthető a lámpák száma az összteljesítmény csökkenése nélkül, ezáltal a gép mérete is kisebb lehet. 

A cell lámpa a lámpatesten kívül egy védőcsövet is tartalmaz, megkönnyítve ezáltal a lámpacserét. Az amalgám lámpák szélsőséges hőmérsékleti viszonyok között is megbízhatóan működnek, míg a kompakt lámpák a kis méretük miatt kedveltek. 

A speciális csatlakozókkal ellátott lámpák elhelyezhetők a fénycsövek helyére, így nem szükséges az armatúrát cserélni.

Az UV-C germicid lámpák alkalmazásának előnyei

Az UV-C lámpák előnye, hogy költséghatékony megoldásokat nyújtanak, teszik mindezt környezetbarát módon, vegyszerek nélkül. Biztonságos fertőtlenítő, baktérium- és gombaölő technológiák alkalmazását teszik lehetővé az élet minden területén. A megfelelő lámpa megtervezése szakembert igényel, de a beüzemelése és üzemeltetése egyszerű, nem igényel különös szaktudást.

A germicid lámpák biztonságát tovább lehet fokozni védőcső vagy védőfólia használatával. A védőfólia sok esetben előírás, például ha meg kell akadályozni, hogy a lámpa széttörése esetén a szilánkok az ételbe kerülhessenek.

Összegzés

Bár a kész – UV-C technológiás – megoldások is sokrétűen használhatók, testre szabott megoldásokkal bármilyen hosszúságú, fóliával bevont vagy nem, nagy teljesítményű vagy hagyományos germicid lámpa elkészíthető az egyedi igényeknek megfelelően.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás