Hirdetés

A Védegylet Egyesület támogatja a bajai földikutya élőhely országos jelentőségű védett természeti területté nyilvánítási szándékát.

A Védegylet, eleget téve a jövő nemzedékek szószólója szeptember 15-i felhívásában foglaltaknak, támogatja a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatóságának – civil és szakmai szervezetek kezdeményezése nyomán kidolgozott – előterjesztését, amely országos jelentőségű védett természeti területté javasolja nyilváníttatni a miniszterrel a Föld egyik legritkább emlősfajának, az egyedül a Kárpát-medencében megtalálható délvidéki földikutyának legnagyobb magyarországi előfordulását, a Baja határában 2013 májusában felfedezett mintegy 130 hektáros területet.

Felhívjuk a miniszter és az éppen ezen a területen beruházásokat tervező bajai politikusok figyelmét, hogy a tudományos tapasztalatok nem igazolják, hogy a faj példányonként egy millió forint értékű egyedei áttelepíthetők lennének az elhullás jelentős veszélye nélkül.

Ugyanezért, ahogyan tavaly is megtettük a déli határkerítés létesítésekor, most a még nagyobb földmunkával járó kerítés-megerősítési és útépítési tervek ügyében emlékeztetjük a hatóságokat: a létesítmények csak akkor engedélyezhetők jogszerűen, ha a vonalvezetés kikerüli az ottani, sokkal kisebb földikutya-élőhelyet. Ennek biztosítása végett a Védegylet részt kíván venni az engedélyezési eljárásban. Mint a zöld ombudsman is rámutatott: a földikutyák veszélyeztetése, illetve a szükséges állami védelmük elmulasztása az ország alaptörvényének megsértését jelentené – írta a Védegylet Egyesület közleményében.
 

Baja földikutya nagyhatalom, és még inkább azzá válhat

Baja földikutya nagyhatalom, és még inkább azzá válhat

Csaknem 130 hektárt országos jelentőségű védett természeti területté kíván nyilvánítani a Kiskunsági Nemzeti Park. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2013-ban fedezte fel a várostól keletre fekvő területen a délvidéki földikutyákat és kezdeményezte a terület megóvását.

A napokban napvilágot látott hivatalos javaslat leírja a védett terület kezelési tervét, ami a földikutya élőhelyének megóvását, fenntartását és bemutatását szolgálja. Ennek részeként határozták meg az itt folytatható gazdálkodásra érvényes tilalmakat, korlátozásokat. Ezt a tervezet 45 napon át véleményezhetik a tulajdonosok, vagyonkezelők, gazdasági tevékenységet folytatók- írtuk 3 hete.

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás