A rovat kizárólagos támogatója

Befejeződött a Páty közelében fekvő Sasfészek-tó körüli tanösvény kialakítása. A helyi oltalom alatt álló terület számos védett madárfaj és vízi állat élőhelye. A mintegy 4 hektáros tó mentén a környezetbe olvadó nyomvonalon lehet sétálni, az egy kilométeres táv egyes állomásain interaktív tájékoztatók mutatják be a hely élővilágát.

A Sasfészek-tó természetvédelmi jelentőségén túl értékes kikapcsolódást ígérő turisztikai célpont is. A környék élővilága veszélyeztetettnek számít, egyebek mellett helyi civilek áldozatos munkájának köszönhető, hogy mostanáig fennmaradt vizes élőhelyként. A tó és környezetének revitalizálásáért az Inpark vállalt felelősséget, amikor 2016-ben megvásárolta az azóta több ütemben fejlesztett szomszédos ipari park területét.

„Az Inpark Páty helyszínéül szolgáló telkek megvásárlásakor vállaltuk, hogy megóvjuk a Sasfészek-tavat és környékét, és hozzájárulunk ennek a gazdag ökoszisztémának a fennmaradásához és ahhoz, hogy ezt minden érdeklődő megismerhesse. Úgy vélem, a maga nemében egyedülálló, üzenetértékű fejlesztés valósult meg, amit teljes egészében az ipari park nyereségéből finanszíroztunk. Megmutatja, hogy még egy ipari csarnokok uralta környezet is tartogathat igazi természetközeli élményt” – mondta Török Zsombor, az Inpark név alatt működő NIPÜF Zrt. vezérigazgatója.

Tanösvény a Páty közelében fekvő Sasfészek-tó körül Tanösvény a Páty közelében fekvő Sasfészek-tó körül
A képre kattintva galéria nyílik.

A tanösvény a tó északi és nyugati partján vonul végig. A pihenőkkel, pallóutakkal és madárlessel is kiegészülő útvonal kialakításánál a tervezők gondosan ügyeltek arra, hogy az természetvédelmi szempontból kevésbé értékes, ám az élővilág megfigyelésére kiválóan alkalmas területeken húzódjon. A fás és lágyszárú növények ismertetése mellett külön-külön állomás foglalkozik a tóban és környékén honos vízi gerinces és gerinctelen állatokkal, valamint a madarakkal. Érdekesség, hogy megfigyelések szerint a Sasfészek-tó kifolyási pontja (a tó vizét a Disznólápai-patak vezeti el) a ritkán előforduló, fokozottan védett európai vidra ökológiai folyosójának része. A vízi ragadozó bemutatásának külön edukációs táblát szenteltek.

A Sasfészek-tó tanösvény egész évben nyitva áll, helyi lakosok és távolabbról érkező természetkedvelők egyaránt szabadon látogathatják. Az Inpark 2016 vége óta összesen 33 ezer négyzetméternyi logisztikai létesítményt fejlesztett a pátyi ipari parkban. Az M1 autópálya közvetlen közelében fekvő mintegy 42 hektáros terület 188 ezer négyzetméter ipari ingatlan kialakítására alkalmas.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás