A rovat kizárólagos támogatója

A magyar Körte-Organica Rt. tervei alapján épül egy idegenforgalmi látványosságnak is beillő bio-szennyvíztisztító Ausztriában, a Hartbergi Ökopark területén. Takács Zoltán, az rt. környezettechnológiai főmunkatársa szerint a bio-szennyvíztisztító tervezésének mintegy 10 ezer euró értékű megbízását korábbi munkáinak referenciája alapján kapta meg a cég.

Az ökopark egy ökológiai elvek szerint működő ipari park, amelyben kizárólag megújuló energiaforrásokat használnak fel. A park létrehozói fontosnak tartják a környezettudatos nevelést, ezért számos létesítmény oktatási célokat is szolgál majd. A bio- szennyvíztisztító külső megjelenésében egy pálmaházra fog hasonlítani, miközben a gazdaságossági feltételeknek megfelelve a legmagasabb szintű tisztítási fokozatra képes. A technológia üvegházzal fedett, levegőztetett reaktorokból épül fel, ahol a tisztításban a baktériumokon kívül különböző növények, sőt kagylók, csigák és halak is részt vesznek.

Az ausztriai ökopark lesz Közép-Kelet-Európában az első élő szennyvíztisztító, amelyben a Körte-Organica Rt. az alternatív szennyvíztisztítási módokat is kipróbálja. A szennyvíz tisztítás és ultraviola fénnyel történő fertőtlenítés után egy öntözővíz tározóként is működő látványtóba kerül.
*******************–
Az rt. a múlt év elején alakult a Körte vállalatcsoport és az Organica Kft. egyesülésével. A cég jegyzett tőkéje 300 millió forint, a múlt évben 1,2 milliárd forint árbevételt ért el. A társaság részvényeinek 56 százaléka magyar magánszemélyek, 30 százaléka az EIP külföldi, elsősorban francia és holland pénzügyi befektetői csoport tulajdonában vannak, míg a fennmaradó részvények 14 százalékát az Organica USA Ltd. jegyzi. Magyarországon egyik legjelentősebb referencia munkájuk a főváros XXII. kerületében található Harbor Park területén elhelyezkedő, mintegy 80 millió forint beruházású szennyvíztisztító tervezése, kivitelezése és üzemeltetése volt.
2002. július 18.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás