A rovat kizárólagos támogatója

Várható hamarosan egy EU-s szabályozás, ami szerint a hulladékszállítás kapcsán a felhasználóknak a megtermelt és kirakott hulladék tényleges súlya alapján kellene majd fizetniük. Már el is indult a tervezés, fejlesztés – így valamikor talán jönnek az okoskukák és okos teherautók.

Az Európai Unió elvárásainak megfelelően, a hulladékszállítás kapcsán hamarosan Magyarországon is átalakulhat az eddigi gyakorlat. A jövőben az egy hónapban elszállított hulladék tényleges súlya alapján fizethetünk, a mérést pedig okoskukák és okos teherautók által végezhetik majd a szolgáltatók.

A jelenlegi hulladéktárolókra mindössze egy apró, RFID tag-et fognak felhelyezni, a hulladékszállító autókat pedig olvasókkal szerelik fel, melyek az ürítés során leolvassák a tag-ről, hogy a kuka mely házhoz tartozik. Az autóra szerelt kamera emellett készít egy képet is az ürítésről, mindezt pedig feltöltik egy adatbázisba, melynek alapján később a számlázási procedúra megtörténik. Mindez lehetővé teszi, hogy az ügyfelek a valós szeméttermelésük alapján fizessenek, amellett természetesen, hogy a rendelkezésre állási díjat – kötelező szolgáltatás révén – mindenkinek meg kell majd fizetnie.

A fentebb említett rendszert a BCS Hungary Kft. tervezte, nem rég pedig Kiskunhalason be is mutatta. A komplett megoldás a hardvert (autós PC, kamerák, RFID olvasók, kontrollpanel, infrasorompó), és a szoftvert is tartalmazza, értéke pedig a szemétszállító autók körülbelül 5 százaléka. Az általa elért megtakarítás ugyanakkor jelentős, hiszen alkalmas a fekete ürítések kiszűrésére. Az infrasorompó ugyanis regisztrál minden ürítést, melyről automatikusan kép is készül. Így a szolgáltató a jövőben képes lesz megakadályozni, hogy a fekete ürítések után neki kelljen fizetnie a lerakóban. Ezzel az éves forgalomnak akár 20 százalékát is visszanyerheti, egyes becslések szerint ugyanis ekkora a jelenlegi fekete ürítések által okozott kár mértéke.

A bevezetés ütemezéséről egyelőre nincs információ, Nyíregyháza ugyanakkor nem rég nyert pályázatot a hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztésére és a BCS Hungary Kft. is több hulladékgazdálkodási szervezettel is tárgyalásokat folytat.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek