A rovat kizárólagos támogatója

Kedd hajnalban lezajlott a világ legdrágább tengeri mentőakciója, a Costa Concordiát hosszú előkészítő munka után, egy 19 órás művelet során állították vízszintesbe. Innen elvontatják és darabjaira szedik szét az egykori luxushajót, pedig egy nemzetközi pályázat más sorsot szánt a halálhajónak – hiába.

A Costa Concordia katasztrófája 32 ember halálát okozta, a hajóroncs pedig egy évig feküdt Giglio szigeténél. A 2012 júliusában kiírt nemzetközi pályázat kapcsán a lényeg az volt, hogy a résztvevők a hajó maradványaira ne mint roncsra tekintsenek, sokkal inkább építészeti lehetőségként, egyben az elhunytak előtti tisztelgés eszközeként kezeljék azt. A nemzetközi zsűri tavaly decemberben hirdette ki a végeredményt, 4 ötletet díjaztak és további 7 pályaművet emeltek ki.

Az persze már a pályázat kiírásakor nyilvánvaló volt, hogy a roncsot nemhogy nem építik át, hanem sokkal inkább feldarabolják, így a pályázat egy fikcióra épült, de a Cataniai Egyetem kutatóbázisa, az ICSplat mégis úgy gondolta, érdemes megfutni ezt a kört.  A pályázók különféle aspektusból közelítették meg a hajótestet: volt olyan, aki részleges feldarabolással hozott volna létre új formákat, volt aki szélturbinákat telepített rá vagy sétánnyal kötötte volna össze, volt aki víz alatti/víz feletti természeti képződményt csinált volna belőle, de volt olyan projektgazda is, aki egy az egyben meghagyta volna az egészet. A győztes végül a londoni Alexander Laing és Francesco Matteo Belfiore lett.

Ökosziget

A londoniak meg is tartanák, meg nem is a roncsot: a vízszintnél elvágnák, hogy a környék lakói ne szembesüljenek nap mint nap a tragédia emlékével, de a hajótest egyfajta ökoszigetté válna, tengeri fűvel, ciprusfélékkel halakkal és nádassal. Ahogy kicsit fennkölt módon a tervezők mondták, fentről nézve egy sziget, a szárazföldről nézve meg a tenger része.

A második helyezett hasonló elvek mentén indult el, szintén elvágná a hajót, de magára hagyná azt, nem tenné látogathatóvá a Costa Concordiát. A víz alatt mesterséges korallsziget alakulhatna ki, a felszín felett pedig a madarakra koncentrál, legyen a hajóroncs fészekrakó hely.
Részletek és fotók >>>

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás