A rovat kizárólagos támogatója

300 millió forintot nyert a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, hogy visszaalakítsa az egykori szikes tó, a Péteri-tó eredeti mederalakulatát. A már most is gazdag madárvilágnak otthont adó tó a fejlesztéssel szervesen kapcsolódik majd a Tisza-völgyet, mint kiemelt nemzetközi jelentőségű madárvonulási útvonalat kísérő szikes tavak észak-déli irányú láncolatába. Nem beszélve arról, hogy a térség egyik látványos kirándulóhelye lesz.

A projekt részleteit 2017. március 30-án sajtótájékoztató keretében ismertették a helyszínen. A Petőfiszállás, Pálmonostora és Csengele között fekvő egykori szikes tó, és a környékén lévő szikespuszta-maradvány kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület, élővilága is a múlt nagy kiterjedésű szikes pusztáira emlékeztet. A Péteri-tó, mint természeti érték büszkesége a Kiskunsági Nemzeti Parknak.

Cseszkó László György, Pálmonostora polgármestere és Szász János, Petőfiszállás polgármestere annál is inkább üdvözölték az élőhely-helyreállítást, hogy a sajtótájékoztatón ők is beszámolhattak egy, a két település által közösen beadott IPA pályázatról, amely sikeres elbírálás esetén a nemzeti park KEHOP projektjéhez kapcsolódva egy új fejlesztési pályára állítaná a Péteri-tavat és környékét.

A „Vándormadarak nyomában” című pályázatból többek közt egy 4 km hosszú tanösvény épülne, melynek egy része látványos módon a nádvilágon haladna keresztül, nyílt vízre néző madármegfigyelővel a közepén. Ezen kívül épülne még egy tóba nyúló madármegfigyelő, a természetfotósok számára pedig profi fotósles is.

Tajti László, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság területkezelési igazgatóhelyettese ismertette, milyen beavatkozásokat tervez a nemzeti park a Péteri-tónál a KEHOP pályázatból. „Célunk, hogy a lehetőségekhez mérten visszaalakítsuk az egykori szikes tó eredeti mederalakulatát. Az így megújuló vizes élőhely szervesen kapcsolódik majd a Tisza-völgyet, mint kiemelt nemzetközi jelentőségű madárvonulási útvonalat kísérő szikes tavak észak-déli irányú láncolatába, költő-, pihenő- és táplálkozó területet biztosítva számtalan védett fajnak” – mondta az igazgatóhelyettes. Annak érdekében, hogy újra egységes legyen a tó medre, elbontják az 1. és 2. tó közötti gátat, valamint a Kocsis-rét és a 2. tó közötti töltést.

A Péteri-tó a Tisza-völgy kiemelt nemzetközi jelentőségű madárvonulási útvonal részeA Péteri-tó a Tisza-völgy kiemelt nemzetközi jelentőségű madárvonulási útvonal része
A nádas felületét mintegy 30 hektárral csökkentik majd, a nyílt vízfelületek növelése érdekében. A feltöltő csatornák és a hozzájuk kapcsolódó műtárgyak felújításával megoldják a vízutánpótlást és a vízvisszatartást. Továbbá felszámolnak minden olyan létesítményt, ami az egykor itt folytatott halgazdálkodást szolgálta (zsilipek, épületmaradványok, gátak, ivadéknevelő tavak), ezzel is növelve a terület természetességét. A már meglévő tanösvények és kilátók mellé egy újabb kilátót és egy madármegfigyelő lest is épít a nemzeti park.

„A látványos madárparadicsom a környező településekről, valamint Kiskunfélegyházáról és Kecskemétről is számos érdeklődőt vonz majd a reményeink szerint, hogy egy távcsővel felszerelkezve bepillantsanak az itt nyüzsgő vízi világba – fűzte hozzá Tajti László. Jelenleg a munkálatok tervezése és előkészítése folyik, a terepi kivitelezés 2018-ban kezdődhet meg.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás