Hirdetés
greenfo/MTI

A februárban elfogadott rezsicsökkentési törvény október 1-jén hatályba lépő szabálya szerint a távhő díja akkortól 3,3 százalékkal csökken. Kitolódik az öreg gázkazánok felülvizsgálati határideje.

A jogszabály úgy fogalmaz, hogy a lakossági felhasználó részére, a távhő szolgáltató által kibocsátott számlában, a 2014. szeptember 30-át követő időszakban igénybevett távhőszolgáltatásért fizetendő összeg nem haladhatja meg a 2013. november 1-jén alkalmazott díjtételek alapján, ugyanazon feltételekkel – például ugyanakkora fogyasztás, légtérfogat stb. – számított összeg 96,7 százalékát.

Ugyancsak ez a törvény határozza meg – szintén október elsejei hatállyal – a villamos-, illetve a gázvezetékhez történő csatlakozás díjának a meghatározását. Például a villanyhálózathoz való csatlakozás díja nem haladhatja meg a csatlakozások érdekében – közvetlenül – hálózati beruházásokra fordított összegek nagyságát. Az alkalmazandó díjat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke határozza meg.

A gáz-csatlakozás díjára nincsenek részletes törvényi feltételek, azt is az előbbi hivatal elnöke jogosult meghatározni. Az elnök ezen jogkörét sarkalatosnak minősítette a törvény.

Kitolódik az öreg gázkazánok felülvizsgálati határideje

Az 1981. előtt, vagy ismeretlen időpontban üzembe helyezett gázkazánok műszaki-biztonsági felülvizsgálatát ez év utolsó napjáig kell megrendelni a gázszolgáltatónál, az eredeti határidő múlt év vége volt – az erről szóló nemzetgazdasági miniszteri rendelet a legújabb Magyar Közlönyben jelent meg.  A felülvizsgálatot eredetileg ez év szeptember 30-ig kellett volna elvégezni, ez a határidő 2015. december 31-ére tolódik, a péntektől hatályos rendelet szerint. A feltárt hibák kijavítási határideje a 2012-ben született rendeletben még jövő év szeptember 30-a volt. A módosítás 2016. december 31-re tolja ki ezt az időpontot. Új elem a tervezetben az, hogy amikor a szolgáltató a gázóra cseréjéről értesíti a fogyasztót, akkor az értesítésben fel kell hívni a figyelmét a kazán – illetve más gázkészülék – felülvizsgálatára. A többi határidő változatlan maradt a jogszabályban, így az 1981. január 1-je és 1993. december 31-e közötti időszakban üzembe helyezett gázkazánok műszaki-biztonsági felülvizsgálatát 2016. december 31-ig kell elvégeztetnie az ingatlan tulajdonosának.

Az 1994. január 1-je és 2003. december 31-e közötti időszakban üzembe helyezett készülékeknél a határidő 2017. december 31., a 2004. január 1-je és a 2012. szeptember 1. közöttieknél 2018. december 31. A később üzembe helyezett, illetve az első felülvizsgálaton átesett készülékeket a gázóra kicserélésekor kell a későbbiekben megvizsgálni. A felülvizsgálati kötelezettség a kazánok mellett a többi gázkészülékre és a csatlakozó vezetékre is kiterjed. A felülvizsgálatot csak az a gázszerelő végezheti, akinek erre jogosítványa van. A jogosultsági feltételeket egy másik miniszteri rendelet tartalmazza.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás