A rovat kizárólagos támogatója

Kátrányosan és fényesen hömpölyög több folyó is az észak-perui Amazóniában, ahol január 25-e óta három olajszennyezés is történt egymás után. Ha a helyi lakosoknak romlik az egészségi állapota az olajszennyezés miatt, az 17 millió dollárnál is több büntetést jelent a Petroperunak.

Három olajszennyezés néhány hét alatt Peruban

  Az első baleset a Chiriaco folyón történt, ahol körülbelül 2000 hordó olaj ömlött ki végigszennyezve a folyót és ezzel veszélyeztetve 8 awajun őslakos telepet és még 5000 embert, akik a környéken élnek.

  Február 3-án újabb ezer hordó szennyezte be a wampi őslakosok által birtokolt területet, ahol körülbelül 3500 ember él.

  Február 19-én pedig újabb szennyezésről számoltak be a környezetvédők, ezúttal Pucará térségéből, amelyet azonban a területen dolgozó, állami kézben lévő Petroperu olajvállalat a Twitteren cáfolt. Tény azonban, hogy Petroperu vállalat kivonta magát a mentésből és a hírek szerint ruhát biztosít a helyi lakosoknak, valamint a mentésben résztvevőknek. Az őslakosok apró ladikjaikon próbálják menteni az állataikat és ingóságaikat, miközben tetőtől talpig ragadnak az olajtól. Ivóvizük nincsen és a rohanó folyókon hömpölygő hatalmas olajtócsák évekre elszennyezik élőhelyeiket, valamint a természetet is megfojtják.

A romos és repedezett olajvezetékeken rendre kiömlött olaj hatalmas pusztítást okoz a térségben.

A meglehetősen gyors egymásutánban lezajlott szennyezések nem az elsők az észak-perui területen. 2014-ben két alkalommal is olajszennyezésről számoltak be nemzetközi megfigyelők és újságírók Kukama környékén és San Pedro-nál a Maranon folyó vidékén. A gyakori szennyezés az őslakosoknál is kiverte a biztosítékot, és szeptemberben már hatalmas tüntetéseket szerveztek, úgy tűnik mindhiába, most a fusion.net oldalon közölték, hogy visszavágnak az olajtársaságnak, amelyek ósdi, régi, repedezett olajvezetékekkel veszélybe sodorták és végig szennyezik a perui Amazonast.

 

FUSION_EMERGENCY ZONE_2

Limai kormányzati források szerint az elmúlt öt évben 20 szennyezést dokumentáltak a vidéken. A perui emberjogi csoportok, valamint az ország legnagyobb őslakosokat tömörítő szervezete közös tüntetésre készül a Petroperu olajvállalat limai székhelyénél.

Céljuk, hogy a vállalat a már 35 éve is ósdinak számító olajvezetékekbe ne pumpálhasson több olajat. Az AIDESEP a facebookon is tiltakozást tervezett és állítja, hogy nem fog újra szemet hunyni a mostani természetet ért tragédiák felett és követeli, hogy állítsa le a vállalat az elavult olajvezetékeken keresztül az olajszállítást.

Más szervezetek most már a perui kormányzatot is támadják, amiért az energiabiztonságuk miatt szemet hunynak afelett, hogy az északi területeik egyszerűen tönkremennek az olajszennyezésekben.

 A Guardian cikkéből kiderül, hogyha a helyi lakosoknak romlik az egészségi állapota az olajszennyezés miatt, az 17 millió dollárnál is több büntetést jelent a Petroperunak. A perui őslakosokat tömörítő egyik szervezet az Iaments Indigenous azonban jelezte, hogy ezek a szennyezések csak a legutóbbiak, hiszen a perui Amazonas csaknem kétharmada van az olajtársaságok kezében, mivel bérlik a limai kormánytól.

 

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás