A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: napi.hu

Elképesztő fordulat jön áramfronton. Az emberiség egy főre eső energiafogyasztása valamikor a következő évtizedben elérheti a csúcsát és 2060-ra a zöldenergia előretörésének köszönhetően az elektromos energia lesz a társadalmak fő energiaforrása.

Egy évtizeden belül elérheti csúcsát az emberiség egy főre eső energiafogyasztása – állítja a World Energy Council (WEC) kutatóintézet. Meglehetősen érdekes állítás ez ahhoz képest, hogy néhány éve még az "olajcsúcs" volt az energiaipar nagy sztorija, amely arról szólt, hogy az olajkészletek belátható időn belül – a világgazdaság látványos összeomlását okozva – kifogynak.  A kutatóintézet az isztambuli energetika világkonferenciára készítette el jelentését, amely az új technológiák megjelenésére és az energiafelhasználás precízebbé válására alapozva fogalmazta meg állítását – derül ki a CNBC összefoglalójából- melyből a napi.hu szemlézett.  Az egy főre eső energiafogyasztás már 2030 előtt csökkenő pályára állhat.

Villámgyors fejlődés

Nyilvánvaló, hogy óriási átalakuláson megyünk át, amely alapvetően új világot és energiaipart fog eredményezni – foglalta össze a lényeget Ged Davis, a WEC előrejelzésekkel foglalkozó részlegének igazgatója sajtóanyagában. A WEC várakozása szerint az elektromos energia felhasználása 2060-ig megduplázódik. Ennek a nap- és a szélenergia óriási növekedése van a hátterében, amely soha nem látott tempóban folytatódik. Eközben a fosszilis tüzelőanyagok fogyasztása a teljes felhasználás 50 százalékára esik.

Gondolkodjanak!

A kutatóintézet által vizsgált forgatókönyvek arra lyukadnak ki, hogy a földgáz iránti kereslet növekedni fog a következő 44 évben, miközben a nyersolaj felhasználása valamikor 2035 és 2045 között érheti el csúcsát. A jóslatban a bizonytalansági tényezőt az jelentheti, hogy a hibás beruházások fékezhetik a folyamatot. A rossz döntések esélyét növeli az átalakulás gyorsasága.  A WEC azt tanácsolja a vállalatoknak, hogy gondolják át milyen energiaforrásokat használnak a jövőben, és keressék meg azokat az üzleti és technikai megoldásokat, amelyekkel hatékonyabbá tehetik szervezetüket, illetve termelési és üzleti folyamataikat.

Kapcsolódó anyagok:

4 millió szélerőmű elég lenne a világnak

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek