A rovat kizárólagos támogatója

Baktériumok segítségével tisztítanak olajjal szennyezett termőföldet a szegedi Bay Zoltán Biotechnológiai Intézet munkatársai. A nemrégiben szabadalmaztatott eljárással a környezetkárosító paraffinmolekulákat sikerülhet teljesen kipusztítani.

A Békés megyei Kardoskút környékén az olajbányászok 1970 óta szállítanak káros anyagot a Pusztaszöllős közelében levő tisztítóhelyre, ahol semlegesítik a talajba került szennyet. A most kikísérletezett eljárás előnye, hogy a talajt saját mikroorganizmusai tisztítják: olajbontó baktériumokat és azok szaporodását elősegítő adalékanyagot kevernek a szennyezett talajba. Dr. Mécs Imre, a kutatócsoport vezetője mindehhez hozzátette, hogy a baktériumok az olaj felemésztése után a környezet természetes alkotóelemévé válnak.

A mikroorganizmusok közül a talajtisztítók az olajra rezisztenseket választják ki, s azok könnyedén szétbontják a nagy szénatomszámú molekulákat. Ezután megfigyelik, melyik baktérium vált ki optimális hatást. Az olajfaló baktérium nagy távolságból is érzi az olaj aromáját, mert kémiai ingert kelt, ezért meghatározott távolságon belül bárhol rátalál a talajszemcsékre vagy a vízcseppekre tapadó olajmolekulákra. Míg az ember cukorból vagy burgonyából fedezi szénszükségletét, addig ezek a baktériumok a nagy szénatomszámú paraffinmolekulák lebontásával tesznek szert a fontos tápanyagra.

A Bay Zoltán Intézet munkatársai a kardoskúti telepről származó mintában meglévő 2000 baktérium közül 28-30 esetében mutatták ki, hogy alkalmas olajbontásra. Egy gramm olajjal szennyezett talajt százmillió mikroba tisztít meg, ezért szaporítani kell a baktériumokat. A Bay intézet valamennyi fermentorában 24 óra alatt 1012-en baktériumot állítanak elő.
Mikor kész a megfelelő számú hasznos baktérium, másfél-két méternyi távolságban fúrnak lyukat a szennyezett talajba. Az egyik lyukba robbanószert helyeznek, a másikba adalékanyagokkal kevert baktériumokat. A robbanószert egyszerre robbantják be, s ezzel földrengéshatást érnek el. A talaj repedéseiben ekkor megkezdhetik munkájukat az olajfaló mikoorganizmusok. Két év alatt fogy el az olaj a talajból s a föld újra felhasználhatóvá válik.
A szegedi intézetnek sikerült izolálnia olyan baktériumokat is, amelyek a klór, a kén vagy akár a ciántartalmú szerves anyagokat is bontják, továbbá kifejlesztettek hasonló víztisztító mikrobákat is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás