A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: index.hu

Szilveszterkor a Richter-skála szerinti 4-es erősségű földrengés rázta meg Amerikában az Ohio állambeli Youngstown térségét. A környéken még az ilyen enyhe földmozgások is ritkák. A földrengés és az itteni környezetszennyező olajkitermelés közti összefüggést elég sok bizonyíték támasztja alá.

Mivel a régióban olajkitermelés folyik, a természeti kincsekért felelős állami minisztérium vasárnap leállította a termelést öt kútnál, és vizsgálatot indított. A szakértők szerint van összefüggés a földrengés és a kitermelés között – írja a Reutersra hivatkozva az index.

Az érintett, körülbelül 2700 méter mély kutaknál egy sokat vitatott technológiát használnak: nagy nyomású vegyszeres vízzel szabadítják fel az olajat, a szennyezett vizet pedig visszanyomják a kőzetbe. A módszer gazdaságossága is vitatott, és több kritikus szerint a magas nyomású víz képes szeizmikus aktivitást okozni. Ezen a véleményen van a Columbia Egyetem Lamont-Doherty Földmegfigyelő Obszervatóriumának egyik geológus professzora, Won-Young Kim is.  Kim a Reutersnek kifejtette, hogy a földrengés és az olajkitermelés közti összefüggést elég sok bizonyíték támasztja alá. A földrengés mélységi központja, hipocentrtuma például nagyjából három kilométer mélyen volt, ami szokatlanul közeli (a természetes földrengések hipocentruma akár több száz kilométer mélyen is lehet). A térségben novemberben felállított szeizmográfok adatai is összefüggést mutatnak a helyi szeizmikus aktivitás és a magas víznyomású kutak működése között. „Időben és térben is passzolnak a földrengések a kitermeléshez” – fogalmazott Kim.

A földrengésből politikai ügy lett. Sherrod Brown szenátor szerint az állam gyors vizsgálata azt jelzi, hogy a magas nyomású vizes technológiával komoly gond van. A térség olajkitermelését támogató republikánus kormányzó, John Kasich közleményt adott ki, hogy utánajár, szükségesek-e további vizsgálatok. Az Ohiói Olaj- és Gáz Szövetség elnöke, Tom Stewart is megszólalt: elmondta, hogy minden kút az előírásoknak megfelelően működik, és egyik sem dolgozott a megengedettnél nagyobb nyomással. Ohióban 177 olyan kút található, ami a vitatott technológiát használja.

Tavaly egy igen erős, 7,9-es erősségű szecsuáni földrengés után merült fel, hogy emberi tevékenység – egy hatalmas víztározó megépítése – is hozzájárult a szezimikus aktivitáshoz. De Kim szerint Ohióban sem ez az első eset, hogy az olajkitermelés földrengést okoz. 2001. január 26-án szintén Ohióban, Ashtabula mellett volt 4,2-es földrengés, amit utólag összefüggésbe hoztak a magas nyomású vizet használó technológiával. Hasonló földmozgás volt 1987-ben is. A szakértő úgy véli, ha a kutak le is állnak, a kőzetbe juttatott víz még évekig okozhat kisebb földmozgásokat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás