A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/mti

A Borneo szigetén élő több mint 8000 orángután kipusztulását eredményezheti, hogy az indonéz vállalkozók elutasítják a Greenpeace környezetvédő szervezet által az olajpálma-ültetvények kiterjesztésére kezdeményezett moratóriumot – figyelmeztetett az emberszabású majomfaj védelmére létrehozott központ illetékese.

Novi Hardianto, az orángutánóvó központ munkatársa kifejtette: a Greenpeace kezdeményezésének elutasítása azt jelenti, hogy nem marad hatékony eszköz a borneói esőerdőben élő több ezer vörös szőrű majom védelmére. A COP megfigyelői nemrég konstatálták, hogy két nagy pálmaolaj-termelő cég tovább folytatta az erdőirtást, hogy még jobban kiterjesszék már ma is óriási területű birtokaikat. Az ültetvényesek azzal érveltek a moratórium ellen, hogy az felesleges, mivel ők már kötelezték magukat arra, hogy a fenntartható fejlődés szellemében terjesztik ki az olajpálma-kultúrákat.

Novi Hardianto azonban az AFP-nek nyilatkozva annak a véleményének adott hangot, hogy amennyiben az erdőirtás a jelenlegi ütemben folytatódik, három év alatt kivesznek Borneo szigetéről a veszélyeztetett főemlősök. A COP becslése szerint Közép-Kalimantan tartományban jelenleg 20 ezer orángután él – és közülük évente háromezer pusztul el.

A szervezet által vádolt egyik csoport, az Agro Group tagadta a COP vádjait, kifejtve: jelenleg még csak tanulmányozza, hogy hol legyenek a védett övezetek az e térségben általa újonnan elnyert koncessziókon. Indonézia az utóbbi években a margarin, a samponok és a bioüzemanyagok előállításában nagy szerepet játszó pálmaolaj legfőbb termelőjévé vált.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás