A rovat kizárólagos támogatója

Olaszországban szervezett bűnözői hálózat működik abból a célból, hogy a kelet-európai országokban védett madarak tömegeit lőjék le és szállítsák olasz földre – mondták az MTI római tudósítójának a természetvédelmi világalap WWF olaszországi irodájában és az erdőőrök olasz testületénél.
A kelet-európai olasz “madárexportőrök” egyik magyarországi szállítmányának elcsípése után a hét végén újabb ügy keltette fel a természetvédők és a tisztességes vadászok haragját Olaszországban: a vicenzai és padovai hatóságok félmillió olyan védett madárnak a tetemét foglalták le a határon, amelyek Boszniában és Szerbiában estek áldozatul olasz orvvadászoknak, helyi cinkosok közreműködésével. A “Balkan Birds” (Balkáni madarak) fedőnevű rendőrségi akció eredményeként öt embert őrizetbe vettek, további kettő ellen pedig körözési parancsot adtak ki.
A nyomozás során kiderült: az illetők szervezett formában, immár öt éve folytatták áldatlan tevékenységüket, amely évente 3 milliárd lírás (1,5 millió eurós) bevételt hozott nekik. Az olasz orvvadászok két vadászati-utazási irodán keresztül (Eric Mir és Lube Yu) bonyolították az ügyleteket. Olyan védett madarak tetemeit hozták be Olaszországba, mint a pinty, a tengelice, a kenderike, az aranybegy. Olaszországban több utazási iroda is kínál csábítóan olcsó csomagokat az olasz vadászok számára kelet-európai országokba, főleg a balkáni államokba, de Magyarország is kedvelt úti cél. Ezekben az országokban a természet, az állatvilág a nyugati országokéhoz képest viszonylag “érintetlennek” számít. Az orvvadászok általában helyi cinkosok közreműködésével lőnek le védett madarakat, és – ugyancsak az utazási irodák révén – szállítják be a zsákmányt olasz területre.
A legutóbbi, balkáni szállítmány esetében is a szokásos módon jártak el a bűnözők: a ládák dupla fenekűek voltak, hamisított egészségügyi papírokkal kísérték a rakományt, a dokumentumok pedig román és horvát eredetről szóltak, tekintettel arra, hogy Boszniából és Szerbiából tilos kivinni erdei állatokat, mert testükben esetleg a délszláv háborúból, illetve a NATO-bombázásokból származó mérgező anyagok lehetnek. Massimiliano Rocco, a WWF olaszországi irodájának munkatársa az MTI-nek elmondta: Olaszországban a külföldön lőtt védett állatok egy része a szenvedélyes gyűjtők trófeakészletét gyarapítja, de legnagyobb részük éttermekbe kerül. Az olaszok számára ugyanis a polenta (kukoricakása) erdei madárhússal az egyik legkülönlegesebb ételnek számít. Egy cinkét az orvvadászok 8-15 ezer líráért adnak el, de az étlapon az említett étel ára eléri a 60-90 ezer lírát. Ezt az étkezési szokást jól illusztrálja, hogy a szalonka – amely ugyan nem védett madár – ötezer lírába kerül, de a terített asztalon már 120 ezer lírát kell leperkálnia az ínyenc olasznak. A WWF tisztségviselője szerint Olaszországban kellene elsősorban útját állni az orvvadászat e fajtájának. Az összes erdőőri szervezetet fel kellene ruházni nyomozati hatáskörrel, ezen kívül erősíteni kellene a különböző országok – így Olaszország és Magyarország – rendőrsége közötti együttműködést.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás