A rovat kizárólagos támogatója

Miközben az Orbán kormány milliárdokat szór el pl. focistadionokra, a bécsiek népszavazáson jelezhetik, hogy mire nem szeretnék a közpénzeket elkölteni. Nem akarnak olimpiát, közmű privatizációt és egységes fizető-parkolási rendszert az osztrák főváros lakói, támogatják viszont a további közösségi naperőművek építését.

Tegnap délután tették közzé a 2013. március 7-9. között megtartott bécsi népszavazás végső eredményét az osztrák fővárosban, miután délután 14 óráig érkezhettek be a postán feladott szavazólapok. A korábban már nyilvánosságra hozott előzetes eredményekhez képest nem születtek nagy meglepetések.

A szavazók 63,48 százaléka továbbra is a kerületeknél hagyná a fizető-parkolási övezetek szabályozását, 72 százalékuk pedig nem szeretné, ha 2028-ban városukban rendeznék meg az Olimpiai Játékokat. A voksoláson részt vevők 87,17 százaléka támogatja a városvezetés azon törekvését, amely egy esetleges privatizációtól igyekszik megóvni a közműveket, és 67,06 százalékuk szívesen látna további, a 2012-ben létesített négy naperőműhöz hasonló, megújuló energián alapuló közösségi erőműveket.

A március elején megtartott népszavazáson az 1,15 millió szavazati joggal rendelkező bécsi választópolgár 38,7 százaléka vett részt, ami 2,8 százalékkal haladja meg a legutóbbi, 2010-es népszavazás részvételi arányát. Ekkor többek között az éjszakai metróról és a kutyajogosítványról mondhattak véleményt az osztrák főváros polgárai.

A mostani, „Bécs tudni szeretné” mottóval megrendezett népszavazás eredménye nem lenne ugyan kötelező a városvezetésre nézve, azonban Michael Häupl polgármester még a népszavazást megelőzően elmondta, hogy a nép által adott megbízásként fogja fel a megkérdezés eredményét. „Fontos számunkra, hogy olyan döntéseket hozzunk, amelyeket a lakosság egy viszonylag széles rétege támogat” – nyilatkozta.
A népszavazás 6,9 millió eurójába került a bécsi adófizetőknek, szavazni postai úton (97,72%) és választóhelyiségekben (2,28%) lehetett.

Kapcsolódó anyagok:

Bécs negyedszer a legélhetőbb város

Gyalogosügyi megbízott?

Kiterjesztik a fizetős parkolást Bécsben

Elkapkodták a naperőmű-részvényeket

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek