A rovat kizárólagos támogatója

A globális felmelegedés miatt az állandóan fagyott talaj, az úgynevezett permafroszt egyre nagyobb területeken olvad az oroszországi Szibériában. A történelemben először érte el a szibériai erdőtűz füstje az Északi-sarkot.

A nyáron kizöldülő tájon nem csak a kéken csillogó víztükrök jelentek meg az eddig állandóan fagyott talajtakaró olvadásával, hanem szürke foltok is a vízfelületek körül. A talajrétegből kiolvadó és a mélyedésekben összegyűlő felszín alatti vizekben a növénytakaró egy része megfullad és rothadásnak indul.  Az élő növényfelület csökkenésével a táj kevesebb szén-dioxidot képes megkötni, hiszen kevesebb növény végez fotoszintézist, azaz szénmegkötést napfény segítségével.

Szibéria déli részén, a Sayan-hegység Alash nevű fennsíkján a föld eddig sosem olvadt fel, a nyári félévben sem. A hőmérséklet emelkedése azonban itt is olvadásához vezetett. A tomszki és a tyvai egyetem tudósai arra számítanak, hogy ez a terület a nem is olyan távoli jövőben teljesen víz alatt lesz. Erre következtetnek abból, hogy évente egyre nagyobb a termokarszt vízfelülete.

2-4 fok közötti melegedés fél évszázad alatt
A szibériai telek 2-4 Celsius fok között melegedtek az elmúlt 50 évben. Az emelkedő hőmérséklet és az éghajlatváltozás között egyértelmű a kapcsolat.
“Amikor a hőkarsztos folyamatok felerősödnek, ezekben a tavakban szerves anyagok kezdenek bomlani, és ennek megfelelően sok szén kerül a vízbe, amely aztán szén-dioxid vagy metán formájában kerül a légkörbe” – magyarázta Szergej Kirpotin, a Tyva Állami Egyetem kutatója.  Ez azt jelenti, hogy míg az élő növény kivonja a levegőből a szén oxidjait, addig a víz alá került területeken elrohadó növényi maradványokból visszajut a légkörbe a korábban megkötött karbonmennyiség.
Az euronews szerint s tudósok már most tanulmányozzák a jelenséget, hogy a COP26 skóciai klímacsúcsra már publikálhassák megfigyeléseiket.


A történelemben először érte el a szibériai erdőtűz füstje az Északi-sarkot

Az elmúlt héten a legnagyobb médiafigyelem a Görögországban és Törökországban pusztító rendkívüli erdőtüzekre irányult, azonban talán nem túlzás azt állítani, hogy nem csak ez a két déli ország, hanem a teljes bolygónk lángokban áll: immáron, az emberiség történelmében először az Északi-sarkot is elérte a szibériai erdőtűz füstje.

Jakutföldön, Oroszország leghidegebb és legnagyobb régiójában az elmúlt hetekben rekordokat döntött a meleg és a szárazság. A régióban sosem látott mértékű erdőtűz  tombol, pedig még csak az éves erdőtűz-időszak elején járunk. Az erdőtüzek már az ezt megelőző napokban „éjszakává változtatták a nappalt”, a rendkívül rossz látási viszonyok miatt még a tűzoltó repülőgépek sem tudtak fölszállni.

A NASA felvételein már az is jól látszik, hogy az erdőtüzek füstje elérte az Északi-sarkot. A szakértők szerint a helyzet aligha fog javulni augusztus második felében – az egyetlen remény, hogy augusztus vége esőt hoz, de ebben egyáltalán nem lehetünk biztosak.

Az erdőtűz legalább 1200 lakott területet is érint. A Greenpeace orosz szóvivője szerint további lakott területek és több olajtároló létesítmény is veszélyben van.

2021 júliusa az eddigi legrosszabb az erdőtüzek szempontjából

Mint a merce.hu írta: Vlagyimir Putyin múlt héten határozott arról, hogy bővíti a régiós kormányok költségvetését a vészhelyzet alatt. A régiós kormányok, különösen Jakutföld, régóta panaszkodnak a tűzoltó szervek alulfinanszírozottságára: Jakutia szerint csak tizedét kapta meg annak a pénznek, amit kifejezetten erre a célra kért korábban. Putyin viszont legalább elismerte, hogy az erdőtűz oka a klímaváltozás, nem úgy mint Erdoğan, aki teafüvet osztogatott az erdőtűz károsultjainak és gyújtogató kurdokat sejt a természeti katasztrófa mögött.

Két napja mutatta be az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) legfrissebb klímaügyi jelentését, mely lesújtó képet fest a jövőről: a kutatás szerint, ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak az évszázad végéig 3 fokkal fog melegedni átlagosan a Föld klímája. Az ilyen fokú felmelegedésnek beláthatatlan következményei lennének az emberiség számára: áradások, erdőtüzek, a tenger vízszintjének megemelkedése stb.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás