A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: met.hu

A tibeti gleccserek zsugorodnak. Sokan azt gondolják, hogy lassú növekedés zajlik, de a kutatások azt mutatják, hogy 6000 méter felett is csökken a jégmennyiség.

A gleccsereket gyakorlatilag lefejezi a melegedő éghajlat.” mondta Kang Shichang, a Kínai Tudományos Akadémia gleccserkutatója a Tibeti-fennsíkról. Csapata olyan jeleket keresett a jégbe zárva, amelyeket a környezet hagyott ott maga után, a légkör kémiai összetételének megváltozása során. Kang elmondása szerint, amikor a légbuborékok csapdába esnek a gleccserjégben, azok megőrzik a légkör adott időszakra jellemző kémiai vegyületeit.

A környezeti változások között megtalálhatóak például a nukleáris kísérletek, amelyek különösen gyakoriak voltak 1952 és 1963 között. Az ekkor bezáródott légbuborékokban olyan radioaktív összetevőket azonosítottak, mint a trícium. Kang úgy fogalmaz, „ez egy jellegzetes aláírás a gleccsereken szerte a világban”.

Két tibeti gleccseren végeztek fúrásokat 6000 méteren, mely furatok elemzése közben komor érzés fogta el a kutatót. Kutatásának eredményéről a 28. Himalájai Karakoram Tibet Workshopon és a múlt hónapban, Németországban rendezett hatodik Tibeti Fennsíkról szóló Nemzetközi Szimpóziumon számolt be. A Tibet déli részén fekvő Lanong gleccser furatmintájában nem találtak sem a nukleáris kísérletekre utaló tríciumot, se más radioaktív vegyületet, amely az 1986-os csernobili atomkatasztrófát jelezné. Ez pedig arra enged következtetni, hogy az 1950 után keletkező jégréteg már elolvadt, illetve elpárolgott.

A másik minta a Tibet középső részén elhelyezkedő Gouqu gleccserről származik. A jég még őrzi a nukleáris tesztek, és az 1982-ben Indonéziában kitört Galunggung vulkán emlékét, de a csernobili katasztrófáét már nem. Sőt, a furat higanytartalmának vonala, amely jól nyomon követi a globális és regionális emissziós trendeket, az 1980-as években hirtelen megszakad. „A gleccser már három évtizede csak veszít jégpáncéljából.” – mondta Kang.

Csúcs-probléma

„Meglepő, hogy a gleccserek ilyen magasan olvadnak. Magasan többnyire alacsonyabb a hőmérséklet egész évben. Azt gondoltuk, hogy a gleccserek a több ezer méteres magasságban biztonságban vannak, de a tanulmány most rámutatott, hogy sajnos nem ez a helyzet – legalábbis bizonyos helyeken.” – nyilatkozta Achim Bräuning, a német Erlangen Nürnberg Egyetem paleoklimatológusa.

„Azt nem tudjuk mennyire általános a jelenség. Az ekkora magasságokból származó furatminták száma csekély, és messze is vannak egymástól. A mostani példákon kívül az egyetlen olyan gleccser, amelyről tudjuk, hogy olvad, a Tibeti-fennsík délnyugati részén fekvő Naimona’nyi. Az új eredmények további kérdéseket vetnek fel a régiók vízkészleteiről is, különösen azért, mert a három gleccser különböző éghajlati zónákba esik.” – tette hozzá Kang.

A tibeti jég Kína és Dél-Ázsia hatalmas víztározója, jelenleg több százmillió embert lát el. Kang szerint lehetséges, hogy a Tibeti-fennsíkon történt felfedezés nem egyedi eset. Úgy gondolja, „az egyetlen út, hogy teljes képet kapjunk a helyzetről, ha további furásokat végzünk szerte a világban”.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás