A rovat kizárólagos támogatója

A COP27 ENSZ-klímacsúcs ad aktualitást annak a jelentésnek, amelyet az UNESCO 2022. november 3-án tett közzé. Friss elemzésük alapján a világörökségi helyszínek havas-jeges területeinek harmada fog elolvadni 2050-re, köztük olyan neves helyszíneké, mint a Kilimandzsáró vagy a Yellowstone.Az UNESCO szerint a jeges helyszínek gleccserein a hó harmadrésze eltűnnek 2050-re, ám a másik kétharmadot még van elvi esély megmenteni, ha 1,5 Celsius-fok alatt tudnánk tartani a felmelegedést. Ez a határérték az egyik fő kihívása a klímacsúcsnak is.

50 olyan világörökségi helyszín van, amelyben vannak havas, jeges, gleccserrel borított területek, összesen 18600 gleccsert számlálhatunk meg e helyeken, és a terület összesen kb. 66 ezer négyzetkilométert tesz ki. Ezzel Földünk jeges régióinak 10 százaléka képviselteti magát, benne a legmagasabban fekvő (Mt. Everest), a leghosszabb (Alaszka), és Afrika legutolsó gleccsereivel. Az újonnan közzé tett kutatási eredmények szerint azonban e gleccserekből évente 58 milliárd tonna jég vész oda, ez vízre átszámítva annyit tesz ki, mint Spanyolország és Franciaország együttes vízhasználata.

A helyzeten változtatni, a maradék kétharmad gleccsert megmenteni csakis azzal lehet, ha drámaian csökkentjük az üvegházgáz-kibocsátásunkat, és ezzel elérjük, hogy nem emelkedik 1,5 Celsius-foknál többet a globális hőmérséklet.

Az UNESCO a Természetvédelmi Világszövetséggel (IUCN) együtt azt szeretné, ha egy globális gleccser-monitorozó és mentő alap létesülne, amely amellett, hogy az átfogó kutatásokat támogatná, összehangolná az érintettek közti cselekvési terveket, s emellett egy előrejelző – katasztrófa-megelőző hálózatot is felépítene. Ne feledjük, az emberiség kb. fele közvetlenül függ a gleccserektől, amelyek egyaránt adnak ivóvizet, mezőgazdasági használatú vizet, energiát, és emellett a biodiverzitás alapjait is képezik.

Kilimandzsáró forrás: pixabay

„A gleccserek gyors olvadása miatt emberek milliói szembesülnek vízhiánnyal, s megnő a természeti katasztrófák, mint az áradások gyakorisága. További milliók lakhatását fenyegeti a tengerszint emelkedése is. A kutatás rávilágít arra, hogy igen sürgősen le kell csökkentenünk az üvegházgáz-kibocsátásunkat, s olyan természetbarát megoldásokba kell fektetnünk, amelyek segítenek mérsékelni a klímaváltozás hatását, és javítják az emberek alkalmazkodását” – mondta el Dr. Bruno Oberle, az IUCN főigazgatója.

Az UNESCO JELENTÉS részletesen bemutatja, hol melyik UNESCO világörökségi helyszínen lévő gleccsert, jégmezőt fenyegeti a felmelegedés leginkább – nincs olyan területe bolygónknak, ahol ne volna erre példa.

Nyitókép: Gleccserolvadás az Andokban. Kép: Manuel Sulzer/ Cultura Creative

Kapcsolódó anyagok:

Megnyílt a COP27 Sarm-es-Sejkben

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás