A rovat kizárólagos támogatója

A magyarországi gólyák pusztulásáról jelent meg a napokban egy háromperces videóriport a brit közszolgálati csatorna, a BBC honlapján. A videó szerint környezetvédelemmel foglalkozó civilek több tucat halott fehér gólyát találtak az utóbbi hetekben Magyarország keleti felén. A fokozottan védett madarak halálát áramütés vagy mérgezés okozta.

A BBC a környék áramhálózatát üzemeltető Opus Titász Zrt.-t is megkereste a villanypóznák szigetelésével kapcsolatban. Mészáros Lőrinc érdekeltsége azt közölte, hogy amint tudomást szereztek a problémáról, elkezdtek dolgozni a hálózat biztonságosabbá tételén. Mint írták, a környezetvédelem és a madárvédelem kiemelten fontos a cég számára, és két-három hónapon belül elkészülhetnek a szükséges fejlesztésekkel.

A gólyák pusztulásának másik oka a szárazságból következő ivóvíz- és élelemhiány. A riportban olyan felvételek is láthatóak, amelyeken az éhező gólyák szeméttelepeken keresnek táplálékot. A tavak kiszáradása miatt az elpusztult madarak és halak lebomló testéből rengeteg baktérium toxikus anyagokat bocsát ki, Kiss szerint a gólyák ezen idegmérgek hatására fokozatosan lebénulnak.

Nyáron a magyar sajtóban is több helyen megjelentek áramütésről és a szárazságból következő éhezésről és legyengülésről szóló hírek is. Nemcsak Kelet-Magyarországon, hanem például Vas megyében is bizonyíthatóan több gólya halt meg hasonló okok miatt – írta a G7 gazdasági portál.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás