A rovat kizárólagos támogatója

Miért lett a 30 az új 40 a mosásnál? Egy friss kutatás szerint a berögzült mosási szokásainkkal nem veszünk tudomást a klímaváltozásáról.

Annak ellenére, hogy a háztartásigép-gyártók több mint 10 éve bátorítják vásárlóikat arra, hogy ruháikat 30 fokos vagy alacsonyabb hőfokon mossák, az Európában élők közel kétharmada (63 százalék) még mindig 40 vagy magasabb hőfokon mosnak – derül ki az Electrolux Igazság a ruhaápolásról kutatásából. A beszámoló az eddigi legnagyobb tanulmány ebben a témában, amit a svéd vállalat 12 000 felnőtt megkérdezésével készített 2020. július 21. és augusztus 7. között Dániában, Finnországban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Norvégiában, Lengyelországban, Oroszországban, Spanyolországban, Svédországban, Svájcban és az Egyesült Királyságban. Annak érdekében, hogy a cég a fenntarthatóbb ruhaápolási szokásokra ösztönözze a vásárlókat Mossa, szárítsa és viselje sokáig néven indított globálisan és Magyarországon kampányt.

Fele annyi energia, kétszer olyan tartósság

A Better Living Program keretében a cég komoly célkitűzéseket fogalmazott meg a ruhaápolás terén: 2030-ig a vállalat szeretné elérni, hogy az öltözékek kétszer olyan tartósak legyenek fele annyi energia használatával. Az Electrolux azért hívta életre az Igazság a ruhaápolásról kutatást, hogy megértse a vásárlók szokásait a ruhák gondozása terén, és azt, hogy az emberek mennyire veszik figyelembe a mosás környezetre gyakorolt hatását.

A kutatás rávilágít, hogy a mosási szokások koránt sincsenek összhangban a modern technológia adta lehetőségekkel és a mosás éghajlatra gyakorolt hatásaival. 10-ből közel 6 (59 százalék) berögzült rutinok szerint mossa ruháit hangsúlyozva, hogy úgy mosnak, ahogyan az idősebb generáció tanította nekik.

Egyetlen gombnyomással 4,9 millió tonna éves szén-dioxid kibocsátás csökkenés

A riport részletes elemzés segítségével mutatja be, hogyha a mosási hőfokot 40-ről 30 fokra állítanánk, akkor évente háztartásanként 27 kilogramm szén-dioxiddal tudnánk tehermentesíteni a környezetünket. Ha ezt az összes európai háztartásra vetítjük, akkor ez évente 4,9 millió tonna szén-dioxid kibocsátás csökkentést jelentene, ami olyan, mintha 1 millió autót vonnánk ki a forgalomból. Ha 15 százaléka azoknak az európai háztartásoknak, amelyek most 50 fokon, vagy magasabb hőmérsékleten mossa rendszeresen ruháit váltana alacsonyabb hőfokra, az 6 millió tonna éves szén-dioxid kibocsátás-csökkenést jelentene.

 Minél idősebbek, annál nagyobb hőfokon mosnak

A hőmérséklet kiválasztása kapcsán részben a nemek, de sokkal inkább az életkor játszik fontos szerepet. A nők szívesebben mosnak 40 fokon, mint a férfiak (50 – 45 százalék), a férfiak pedig inkább mosnak 60 fokon (13 – 18 százalék). Európában a 18 – 34 év közötti felnőtt lakosság 45 százaléka mos 30 fokon, míg a 45 – 54 év közöttiek csupán 31 százaléka, az 55 év felettiek csupán 28 százaléka.

Ha tudjuk, hogy mosási szokásainknak hatalmas környezeti hatása van a bolygónkra, miért nem változtatunk szokásainkon és térünk át fenntarthatóbb módszerekre?

Arra a kérdésre, hogy miért nem mosnak alacsonyabb hőfokon a megkérdezettek majd fele (47 százalék) azt válaszolta, attól tartanak, hogy ruháik nem lennének tiszták. A válaszadók 39 százaléka aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az alacsonyabb hőfokon nem képesek eltávolítani a foltokat, 21 százalékuk pusztán megszokásból választanak magasabb hőfokot.
A szokásokon alapuló mosási rutinok adhatnak választ arra, hogy a megkérdezett teljes lakosság több mint fele (53 százalék) egyáltalán nincs tudatában a magas hőfokon történő mosás és a ruhák tartóssága közti kapcsolatra. A kutatás egyértelműen bebizonyítja, hogy ez azért fontos téma, mert a mosási szokások megváltoztatása a kulcs a bolygó környezeti tehermentesítésére, emellett egy párbeszéd elindítására a divatiparban.

“A kutatás rávilágít, hogy az emberek többsége törődik a ruháikkal és jelentős többségük felismeri, hogy környezeti előnyei vannak annak, ha a ruhák tovább tartanak” – mondta Vanessa Butani, az Electrolux Európai Fenntarthatósági Igazgatója. “Ha arra bátorítjuk az embereket, hogy tegyenek kis lépéseket mosási szokásaik megváltoztatására, akkor jelentős hatást és megtakarítást érhetnek el. A megtakarítás észlelhető, hiszen ruháikat többször viselhetik. Emellett környezeti lábnyomukat is csökkenthetik. És ami a legfontosabb, ha mindenki összefogna, milliónyi tonna széndioxid-kibocsátás csökkentést érhetnénk el a bolygónkon” – tett hozzá.

 A fenntartható mosási tippekért kattints ide.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek