A rovat kizárólagos támogatója
BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. FŐKERT Kertészeti Divízió

Tovább zöldül Budapest: három újabb, Miyawaki koncepció szerinti erdőt ültet a Budapesti Közművek FŐKERT Divíziója a XI. kerületi Andor utcában. Mi az a Miyawaki koncepció?

Egy olyan erdőtelepítési forma, amely a facsemeték természetes versengésén alapszik. A tavaly elhunyt, kiváló japán növényökológus, Miyawaki Akira fejlesztette ki ezt a módszert. Hazájában már több mint 1300 ilyen erdőt hozott létre. Kis erdőfoltról beszélünk, amelynek fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre a FŐKERT az ország első Miyawaki koncepció szerinti erdőjét.
2022 tavaszán a tabáni tapasztalatokat felhasználva a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatta a FŐKERT a „minierdősítést”. A Budapesti Közművek keretében önálló szakmai tevékenységet folytató FŐKERT szakemberei három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A telepítés sikerességének kulcsa az alapos, összehangolt előkészítés. A tervezés során a talajt a szakemberek megvizsgálták és kiszámították a szükséges komposzt és talajjavítók mennyiségét. Ezután egy méter mélységig fellazították a talajt, ami igen komoly földmunkát jelentett. A Budapesti Közművek FKF Köztisztasági Divíziója is részt vett ebben a munkában, teherautóikkal szállították el a kitermelt agyagos, törmelékes földet. A kiásott talaj helyére komposzt és a meglévő fellazított talaj keverékét töltötték vissza a FŐKERT szakemberei, ami így felkészülten várta a facsemetéket.

A 240 kiültetett facsemete őshonos fajokból lett összeválogatva. Legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.

A minierdők körbe lettek kerítve és a szabad talajfelszínre széna került – ez késlelteti a gyomok kikelését és megvédi a facsemetéket a rongálástól. Mire a széna lebomlik, a növények annyira megerősödnek, hogy a gyomosodás minimális lesz és könnyen kordában tartható. A tervek szerint a második évben már teljesen önfenntartóvá válnak a Miyawaki minierdők, és az Andor utca környéke is üdébb, zöldebb lesz.

Az újonnan telepített minierdők adatai megtalálhatóak az iOs App Store és a Google Play áruházakban ingyenesen letölthető BP Fatár applikációban, de akár asztali számítógépen is megtalálja az infogardenweb.hu/bpfatar/, vagy a https://www.fokert.hu/bpfatar/  oldalon. A területek fényképes ismertetője a FŐKERT honlapján is elérhető.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek