Hirdetés

Bombahír! A radioaktív hulladékok elhelyezése műszakilag megoldatlan, mondta ki múlt heti döntésében a svéd bíróság.

Az atomipar évek óta azt mantrázta, hogy az erőművek erősen radioaktív hulladékának hosszútávú elhelyezése idővel megoldható: egyszerűen mélyen a földfelszín alá kell temetni a kiégett fűtőelemeket. Ilyen létesítmény azonban nem csak, hogy egyáltalán nem épült a világon, hanem a tervezett svéd mélygeológiai tároló most az engedélyt se kapta meg. 

Bebizonyosodott, amire tudósok és környezetvédő évek évek óta felhívták a figyelmet: a réztokok nemhogy évszázezredekig, hanem évszázadokig se tudnak megálljt parancsolni a radioaktivitásnak.

A Svéd Környezetvédelmi Bíróság visszautasította az energiaipari atomhulladék kezelő szervezet, az SKB egy nukleáris üzemanyag tárolóra benyújtott engedélykérelmét a svédországi Forsmarkban. Ez egy óriási győzelem a biztonság és környezet számára – és a svéd Nukleáris Hulladék-felülvizsgálati Hivatalnak (MKG), a Svéd Természetvédelmi Egyesületének (SSNC) és a kritikus szakembereknek, akik felhívták a figyelmet a kiválasztott módszer meghibásodásának veszélyeire – írta az MKG honlapján.

Most a svéd kormányon a sor, hogy meghozza a végső döntést. „Megkönnyebbültünk és nagyon örülünk a Környezetvédelmi Bíróság álláspontjának” – nyilatkozta Johanna Sandahl, az SSNC elnöke. Azonban az a tény, hogy a Bíróság elutasítja az SKB javaslatát a helyzet megoldására természetesen azt jelenti, hogy a felhasznált, kiégett fűtőanyag elszállítása és tárolása a svéd atomerőművek esetében továbbra sem megoldott. Ettől függetlenül ez jól mutatja egy működő környezetvédelmi eljárás erősségeit, melyben a fontos biztonsági kérdésekre és jó dokumentációra fektetnek hangsúlyt. A nyilatkozat minden idők legfontosabb svédországi környezetvédelmi ügyét érinti.

A Környezetvédelmi Bíróság figyelembe vette az ügy valamennyi fele által képviselt álláspontot, beleértve azokat a szakembereket is, akik aggodalmukat fejezték ki a kiégett nukleáris üzemanyag réztartályokban történő elhelyezésével kapcsolatban. A bírósági eljárás során a svéd NGO Nukleáris Hulladék-felülvizsgálati Hivatal (MKG) és a Svéd Természetvédelmi Egyesület (SSNC) bemutatta az alkalmazott módszer hiányosságait. A környezetvédelmi szervezetek sok éven át azzal érveltek, hogy az SKB Nukleáris Hulladékhasznosító Szövetségnek meg kell hallgatnia a kritikus tudósokat is, és meg kell vizsgálnia az alternatív hulladékkezelési módszereket, különösen a mély fúrólyukak elhelyezésének módját. Johan Swahn, az MKG igazgatója szerint: „Ez egy diadal számunkra. Mostantól folytatódik a biztonságosabb ártalmatlanítási megoldások kidolgozására irányuló munka.

A meghozandó döntés olyan hulladékokról szól, melyek több ezer évre veszélyesek maradnak. Több független kutató is bírálta mind az alkalmazott módszert, mind a tárolásra kiválasztott területet. A Környezetvédelmi Bíróság döntésének szilárd alapját képezi a részletes dokumentáció. Nehéz elhinni, hogy a svéd kormány következtetései eltérnek majd a Bíróságtól”. A Svéd Környezetvédelmi Bíróság eljárásokkal párhuzamosan a Svéd Sugárvédelmi Biztonsági Hatóság (SSM) is értékelte a kérelmet a nukleáris tevékenységekről szóló törvény alapján. Január 23.-án a svéd sugárbiztonsági hatóság is nyilatkozott a svéd kormánynak. Hitelesítették az engedélykérelmet abból a feltevésből kiindulva, hogy az ágazat képes teljesíteni a biztonsági követelményeket. A Hatóság határozata a nukleáris tevékenységekről szóló törvény szerinti folyamatos, lépésenkénti értékelésen alapul. „Számítunk arra, hogy a Svéd Sugárbiztonsági Hatóság folytatja a réz korrózió ellentmondásos kérdésének értékelését annak érdekében, hogy a svéd kormány a lehető legjobb dokumentációt kapja meg a végleges döntés meghozatalához” – mondta Johanna Sandahl. Az MKG és az SSNC továbbra is nyomon követi a Bíróság érvelését és a Svéd Sugárvédelmi Biztonsági Hatóság munkája mellett a tudományterületen végzett kutatásokat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás