A rovat kizárólagos támogatója

„Öntözőszülő” annak az akciónak a neve, amelynek keretében Bécs 21. és 22. kerületében önkénteseket keresnek a városi fák öntözéséhez. A jelentkezők egy nagy táskában vihetnek életet adó vizet az útjukba eső növénynek. A táskás öntözés kiegészítése a profi gondozásnak.

Az egyre gyakoribbá és hosszabbá váló hőhullámok nemcsak az embereket viselik meg, de a városi fákat is óriási kihívás elé állítja. Hogy az árnyat adó növények a forró hónapokban is erősek és zöldek maradjanak, Bécs 21. és 22. kerületében kísérleti projektet indítottak. A Bécsi Kertészeti Vállalat, a Bécsi Vízmű és a Gebietsbetreuung „Öntözőszülő” akciója keretében bárki extra vízhez juttathatja a hőségben tikkadó növényeket.

Ehhez mindössze annyit kell tennie, hogy fogja a saját öntözőkannáját vagy az ingyenes „öntözőszatyrot” és munkába, boltba jövet-menet visz egy kis vizet az útjába eső fának. Az „öntözőszatyor” egy nagy, 9 literes vízhatlan táska, amelyben kényelmesen lehet az életet adó nedűt elszállítani a fához. Ha már nem kell, fel lehet tekerni – ellentétben az öntözőkannával – és akár a bevásárlást is haza lehet vinni benne. A praktikus táskát a Gebietsbetreuungnál lehet kérni. És hogy a szatyrokat könnyű legyen megtölteni vízzel, a Bécsi Vízmű kilenc tűzcsapot át is alakított erre a célra.

Indul az „Öntözőszülő” akció © PID / David Bohmann

A fáknak így juttatott víz kiegészítés a profi gondozáshoz: Bécsben ezer automata öntözőrendszer működik és naponta 50 locsolójármű, valamint a Kertészeti Vállalat 150 munkatársa gondoskodik a növények vízellátásáról. Összesen napi 300 ezer liter vizet öntöznek szét.

Kiemelt figyelem övezi a fiatal fákat: ezeket három éven át legalább hetente egyszer meglocsolják, emellett pedig ún. öntözőzsákokkal biztosítanak nekik plusz vizet. Bécsben jelenleg városszerte 12.550 öntözőzsákot használnak. Az osztrák fővárosban ezen kívül arra is ügyelnek, hogy csak olyan növényeket ültessenek, amelyek bírják a városi lét kihívásait. Szakértők segítségével összeállították azoknak a fafajtáknak a listáját, amelyek ellenállnak a forgalommal, kötött talajjal, beszorított gyökérzettel és a beton- és üvegfelületekről visszaverődő hővel járó stressznek.

Nyitókép: Frissen ültetett fák a Neubaugassén © PID / Christian Fürthner

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás