A rovat kizárólagos támogatója
szerzők saját írása

A Covid járvány miatt sorozatosan lemondott konferenciák hívták életre az Online Biológia Konferenciát, ami nyitott közösségként lehetőséget biztosít szakmai kapcsolattartásra és ismeretterjesztésre a biológiai tudományok, elsősorban az ökológia, a konzervációbiológia és gyakorlati természetvédelem művelői, valamint az érdeklődő laikusok között. Az ingyenes és kényelmes konferenciák más módon is segítik a gyakorlati civil természetvédelmet.

Az Online Biológia Konferencia (OBK)  2020. április 1.-én vette kezdetét. A koronavírus-járvány megjelenésével szükségessé vált a személyes találkozások minimalizálása, ami számos rendezvényre, így a tudományos konferenciákra is hatással volt, pedig ezeken az eredmények és ismeretek átadása nagyon fontos lehet a gyakorlati természetvédelem számára is.

A koronavírus járvány idején korlátozódott az eszmecsere lehetősége – nemcsak a kutatók és a gyakorlati természetvédelemben dolgozók között, de a szakemberek és az érdeklődő laikusok között is. A sorozatosan lemondásra kerülő konferenciák megnehezítették a szakmai véleménycserét. Ezért határoztunk úgy, hogy életre hívjuk az OBK-t, ami mindenki számára nyitott közösségként lehetőséget biztosít szakmai kapcsolattartásra és ismeretterjesztésre a biológiai tudományok, elsősorban az ökológia, a konzervációbiológia és gyakorlati természetvédelem művelői, valamint az érdeklődő laikusok között. Egy olyan konferenciát hoztunk létre, melybe bárki az otthonából, ingyen be tud kapcsolódni, csak internetkapcsolat szükséges hozzá.

Egy online konferenciának számos előnye lehet, ahogy azt megtapasztalhattuk az elmúlt időben. Fontos kiemelni, hogy egy online eseménynek a hagyományos konferenciáknál kisebb az ökológiai lábnyoma. Ha maga a konferencia ingyenesen megvalósítható, nonprofit és történetesen természetvédelmi témákkal foglalkozik, akkor adja magát a lehetőség, hogy a megtakarított költségeket gyakorlati természetvédelmi tevékenységekre tudjuk fordítani. Ilyen megfontolásból indítottuk el az OBK adománygyűjtő akcióját, mellyel célunk, hogy a konferencia közössége egy hazai természetvédelmi szervezet munkáját tudja segíteni pénzbeli adományokkal.

Konferenciánk tavaszi szekciójában közösségünk a Pangea Egyesület munkáját segítette adományokkal. Az egyesület tagjainak így lehetőségük volt egy élménytábort rendezni hátrányos helyzetű gyerekeknek, melyről itt olvasható egy beszámoló. Külön öröm, hogy az OBK közössége nem csak pénzadományokkal támogatta ezt a kezdeményezést, hanem volt olyan előadó is, aki a táborban a gyerekeknek is tartott előadást.

Konferencia őszi-téli szekciójában újra indítottuk közösségünk adománygyűjtő kampányát, mely során ezúttal a Börzsöny Alapítványt szeretnénk támogatni.

Miért éppen a Börzsönyt választottuk?

A Börzsönyben található Magyarország egyik legérintetlenebb és legnagyobb összefüggő erdősége, mely számos védett és fokozottan védett állat- és növényfaj számára biztosít élőhelyet. A hegység turistaútvonalait minden évben rengeteg ember látogatja, akik a természeti területek által nyújtott ökoszisztéma-szolgáltatások széles skáláját élvezhetik. A térség természeti értékeinek megőrzésére, azoknak a társadalom szélesebb rétegével való megismertetésére mégsem fordítunk elegendő figyelmet. Segítsük együtt a Börzsöny természetvédőit, akik töretlen lelkesedéssel dolgoznak ezen célok elérésén! Adományával Ön is hozzájárulhat ahhoz, többet tudjunk meg a börzsönyi hiúzról és az oda csupán nemrég visszatért farkasról. Támogathatja a madármentő állomásra került sérült madarak vizsgálati költségét, és az alapítvány természetvédelmi gyermektáborában a legrosszabb sátrak cseréjét.

Online rendezvényeinken mindenkit szeretettel várunk, aki szeretne betekinteni az előadóink által bemutatott, biológiával, ökológiával, természetvédelemmel kapcsolatos változatos és izgalmas témakörökbe. Ha pedig valaki lemarad az előadásokról, akkor a folyamatosan bővülő Online Biológia Konferencia YouTube csatornán mindent bepótolhat!

Bozóki Balázs (szervező OBK)
Juhász Erika (szervező OBK)
Orbán Ildikó (szervező OBK)
Dr. Patkó László (szervező OBK)
Dr. Vági Balázs (szervező OBK)
Tarján Ambrus (kuratóriumi tag és táborvezető Börzsöny Alapítvány)
Kazi Róbert (ügyvezető, önkéntes Börzsöny Alapítvány)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek