Hirdetés

Jövő évtől a magyar jogban is megjelenik az energiaközösség fogalma. A közeljövőben több pályázati forrás is segítheti az első hazai energiaközösségek létrejöttét, működését, de sok még a kérdés a jogi szabályozásban, a finanszírozásban, a műszaki megoldások és a társadalmi részvétel terén.

“Egyre többen tervezik hazánkban is megújulóenergia-közösségek létrehozását a helyi fogyasztókat összefogva, fedezve ezzel saját energiaigényüket. A felesleg értékesítésével pedig olyan bevételekhez juthatnak, amely a környezetük, a helyi társadalom és gazdaság javát szolgálja. A helyi lakosok, kisvállalkozások, önkormányzatok és intézményeik összefogásával a befektetések és a rezsiköltségek is helyben maradnak, lehetőséget teremtve ezzel energiahatékonysági beruházások ösztönzésére vagy az energiaszegénység csökkentésére.

A villamos energiáról szóló törvény (VET) Parlament elé beterjesztett módosítása szerint csak szövetkezeti formában működhetnének majd az energiaközösségek, amely jelentősen korlátozná az önkormányzatok, civil szervezetek, vállalkozások részvételét. Ezért azon dolgozunk, hogy az energiaközösségek nonprofit gazdasági társaságként is megalakulhassanak.” – jelentette ki Kovács Bence, a Magyar Természetvédők Szövetsége közösségi energia programvezetője a november 27-i közösségi energia fórumon.

“A jogalkotásért felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium is hangsúlyozza, Magyarország a klímavédelemről szóló törvényben és a Nemzeti Energiastratégiában már elköteleződött az energiaközösségek mellett. Célul tűzte ki, hogy 2030-ban mind a 175 járásban legyen legalább egy jól működő energiaközösség. Ehhez jövő nyárig szükséges a létrejöttüket, működésüket akadályozó tényezők elhárítása és egy támogató keretrendszer kialakítása, amelyben a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) is szerepet kap. A november 27-i rendezvényünkön az érintett energetikai szakemberekkel, civil közösségek tagjaival közösen gyűjtöttük össze e kihívásokat és lehetőségeket.” – mondta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) éghajlat és energia programvezetője.

“A közeljövőben több lehetőség is kínálkozik az induló energiaközösségek uniós és hazai támogatására. A napokban várható az “Energiaközösségek kialakítását és működését támogató mintaprojekt megvalósítása” című innovációs pályázatok eredménye. Továbbá társadalmi vitán vannak a 2020-27-es EU-s költségvetési ciklus operatív programjainak tervezetei: a Zöld Infrastruktúra és Klímavédelmi Operatív Program (ZIKOP) támogatandó célként jelöli meg az egyéni és közösségi megoldásokat a megújuló energiára alapozott áramtermelésben, fűtésben és hűtésben. Célunk, hogy a mintaprojektek tapasztalatai és az új pályázati lehetőségek minél szélesebb körben hozzáférhetők legyenek a közösségük javát szolgálni kívánó lakossági, önkormányzati és kisvállalkozói közösségi energia kezdeményezések számára.” – mondta Kovács Bence.

A 2020. november 27-i közösségi energia online fórum a német Környezet- és Természetvédelmi és Atombiztonsági Szövetségi Minisztérium (BMU) Európai Klíma Kezdeményezése (EUKI) és a MagNet Bank Közösségi Adományozási Programja támogatásával valósult meg.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás