Hirdetés
Forrás: hvg.hu

Nyílt levelet írtak Greta Thunberg követői. A lány klímasztrájkja miatt lett híres, és Nobel-békedíjra is jelölték. A levél azoknak az országoknak a vezetőihez szól, akik megvétózták az EU-s karbonsemlegességi határidőről szóló EP-s határozatot, köztük Orbán Viktornak. És április 1-jére is volt egy poénja.

Nyílt levelet írt Greta Thunberg mozgalmának négy szervezete, négy ország vezetőjének, köztük Orbán Viktornak. A 16 éves lány azért lett világhírű, mert péntekenként iskola helyett sztrájkol, hogy ezzel hívja fel a figyelmet a klímaváltozásra, és a politikusok felelősségére.

A levél szövege:

"Azt mondjátok, mindennél jobban szeretitek a gyermekeiteket, miközben a saját szemük előtt lopjátok el a jövőjüket." Greta Thunberg.

2019. március 21-én Csehország, Lengyelország, Magyarország és Németország kormányfői megvétózták az Európai Parlamentben a 2050-es karbonsemlegességi határidőt.

Magyar, cseh, lengyel és német kormányfők, Önök most a sorsunkról szavaztak!

A Párizsi Egyezmény felrúgásával, a 2050-es határidő megvétózásával a jövőnket és a reményeinket vétózták meg! Mi pedig a partvonalról nézzük végig, ahogy a képviselőink semmibe veszik a legalapvetőbb emberi jogainkat, az igazságosságot és a józan ész szavát a gazdasági érdekekért.  Pontosan tudjuk, hogy a 2050-es határidő is kevés lenne a felmelegedés 1,5 fok alatt tartásához és a katasztrófák elkerüléséhez. És látjuk, hogy a vezetőink még ennyit sem hajlandóak megtenni értünk.

Cseh, lengyel, magyar és német kormányfők, Önök cserbenhagytak minket! Mindenkit, aki egy-két évtizednél tovább fog még élni a Földön. Ha nem tudnak ellenállni a gazdasági nyomásnak, Önök nem alkalmasak a képviseletünkre!

Nincs egyetlen értelmes érv, hogy tovább húzzuk az időt! Úgy tűnik, ezt gyerekek százezrei jobban megértik Önöknél. Amelyik ország vezetője egy ilyen törvényt megvétóz, ne állítsa, hogy bármit tesz a klímavédelemért, mert az csak képmutatás!

Követeljük, hogy fogadják el a tényeket, fogadják el, hogy tenni kell, és fogadják el a törvényeket, amelyek cselekvésre köteleznek. Ne álljanak az életünk útjába! Mi már eldöntöttük, mi a fontos, most Önökön sor.

„A változás itt van, akár tetszik nektek, akár nem.” Greta Thunberg

Fridays For Future Csehország
Fridays For Future Lengyelország
Fridays For Future Magyarország
Fridays For Future Németország

A HVG.hu szerint Thunberg aztán bejelentette, felhagy péntekenkénti sztrájkjával, mert a politikusok mindent megértettek, és készek cselekedni – jelentette be maga a 16 éves diáklány a Facebookon, hozzátéve, hogy április 1-i tréfáról van szó. "Miután rengeteg vezetővel beszéltem, ráeszméltem, hogy urai a klímaválságnak, értik, milyen súlyos a helyzet, és készek cselekedni" – írta Thunberg a közösségi oldalon, hozzátéve, hogy ezennel mindörökre visszamegy az iskolába, és nem sztrájkol többé péntekenként. Persze csak viccelek! – figyelmeztetett a diáklány.

Kapcsolódó anyagok:

A fideszes EP-képviselők a környezetszennyezés mellett

Orbánék is megvétózzák az EU klímacélját

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás