Hirdetés
greenfo/MTI

Az ENSZ egyik programja, az NISDR jelentése arról ír, hogy a következő 13 évben 2,9 milliárd embert fognak érinteni a természeti katasztrófák, amik 2000 óta 2700 milliárd dolláros gazdasági kárt okoztak.

A tanulmány szerint a természeti katasztrófák óránként 16,2 millió dolláros kárt okoznak. Margareta Wahlström, az UNISDR vezetője, az ENSZ-főtitkár különmegbízottja szerint az ilyen mértékű anyagi veszteség hosszú távon tarthatatlan.

Andrew Maskrey, a tanulmány szerzője szerint a magánszektor néhány éve még kevésbé érdeklődött a téma iránt, de a fukusimai atomkatasztrófa vagy a Sandy hurrikán felrázta a vállalkozásokat. Az ENSZ becslése szerint az infrastrukturális beruházások 80 százalékát most már a magánszektor végzi a katasztrófák után.

Maskrey szerint a hosszú távú hatások gyakran feledésbe merülnek. Mint elmondta, csak a közvetlen károk biztosíthatók, de a globalizált gazdaságban egy természeti katasztrófa a teljes termelési láncra hatással van. Maskrey szerint a cégek kerülik a természeti katasztrófák által fenyegetett régiókat, és inkább a biztonságosnak tartott helyeken fektetnek be.

A jövő héten több mint négyezer küldött gyűlik össze Genfben, hogy az UNISDR konferenciáján tárgyaljanak a katasztrófákra való felkészülésről, a kockázatok lehetséges csökkentéséről. A találkozón kormányzati szakértőkön és nemzetközi szervezeteken kívül az üzleti szféra képviselői is részt vesznek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás