A rovat kizárólagos támogatója

30 milliós végkielégítést kap a két tárca nélküli miniszter. Nem távoznak üres kézzel azok a miniszterek, akik nem kapnak szerepet az új Orbán-kormányban. 4 ilyen politikus van, akik 6 havi illetményükkel búcsúznak. A külügyminisztériumnál dolgozik tovább Süli János távozó paksi bővítésért felelős miniszter.


A legjobban a két tárca nélküli miniszter, Süli János és Mager Andrea ( az MTI nyitófotóján) jár: mindkettőjüknek öt-öt millió forint volt a havi fizetése, így 30-30 millió forintot kapnak egy összegben az új kormány megalakulásától számítva 15 napon belül. Ekkora összeget még soha nem fizettek ki távozási pénz gyanánt egyetlen kormánytagnak sem.

Süli János a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter volt 2017 óta, amiért a 24.hu számításai szerint közel 250 millió forintnyi fizetést vehetett fel a végkielégítés nélkül. A Paks2 munkálatai jelentős csúszásban vannak. Az új kormányban pedig már nem is lesz külön tárca nélküli minisztere a paksi bővítésnek, a beruházással kapcsolatos feladatokat várhatóan a jó orosz kapcsolatokkal rendelkező Szijjártó Péter külügyminiszterre bízzák.

Mager Andrea az állami vagyonért felelt tárca nélküli miniszterként négy éven keresztül, posztját szintén jogutód nélkül szüntetik meg.

A két tárca nélküli miniszter fizetését 2018 augusztusában emelték meg az akkori 1,1 millió forintról 5 millió forintra, hogy igazodjon az általuk irányított állami cégek és intézmények vezetőinek fizetéséhez. A többi miniszter ehhez képest jóval szerényebb emelésben részesült, illetményük még most sem éri el a 2 millió forintot.

Így Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének és Benkő Tibor honvédelmi miniszternek 11,9 millió forint végkielégítés jár az 1 millió 979 ezres miniszteri fizetésük után. Kásler tárcáját szétdarabolják, az egészségügy például sajtóhírek szerint a belügyi tárcához kerül Pintér Sándor irányítása alá, a kultúra pedig az innovációs területtel együtt Kulturális és Innovációs Minisztérium néven születhet újjá Csák János volt londoni nagykövet vezetése alatt.

Benkő Tibor utódja pedig Szalay-Bobrovniczky Kristóf lesz, akinek felesége nem más, mint, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.


A Telex szúrta ki, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Facebook-oldalán jelentett be, hogy Süli János egykori paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál (KKM) dolgozik tovább. „A Fenntartható Fejlődés Bizottságában még sosem jártam, de most erre is sor kerül, tekintettel arra, hogy a jövőben hozzánk fognak tartozni a Paksi Atomerőmű új blokkjaival kapcsolatos feladatok. Az átigazolási időszak legnagyobb fogása a KKM szempontjából így Süli János lett” – olvasható a bejegyzésben. Azt nem részletezte Szijjártó, hogy pontosan milyen pozícióban folytatja Süli.

Szijjártó bejelentése megerősíti azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a paksi bővítéssel kapcsolatos feladatok ezentúl a KKM alá tartoznak majd. Süli 2017-től egészen mostanáig volt paksi bővítésért felelős miniszter, Orbán Viktor új kormányában azonban nem kapott helyet, pozíciója jogutód nélkül szűnt meg.
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek