Hirdetés

30 milliós végkielégítést kap a két tárca nélküli miniszter. Nem távoznak üres kézzel azok a miniszterek, akik nem kapnak szerepet az új Orbán-kormányban. 4 ilyen politikus van, akik 6 havi illetményükkel búcsúznak. A külügyminisztériumnál dolgozik tovább Süli János távozó paksi bővítésért felelős miniszter.


A legjobban a két tárca nélküli miniszter, Süli János és Mager Andrea ( az MTI nyitófotóján) jár: mindkettőjüknek öt-öt millió forint volt a havi fizetése, így 30-30 millió forintot kapnak egy összegben az új kormány megalakulásától számítva 15 napon belül. Ekkora összeget még soha nem fizettek ki távozási pénz gyanánt egyetlen kormánytagnak sem.

Süli János a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter volt 2017 óta, amiért a 24.hu számításai szerint közel 250 millió forintnyi fizetést vehetett fel a végkielégítés nélkül. A Paks2 munkálatai jelentős csúszásban vannak. Az új kormányban pedig már nem is lesz külön tárca nélküli minisztere a paksi bővítésnek, a beruházással kapcsolatos feladatokat várhatóan a jó orosz kapcsolatokkal rendelkező Szijjártó Péter külügyminiszterre bízzák.

Mager Andrea az állami vagyonért felelt tárca nélküli miniszterként négy éven keresztül, posztját szintén jogutód nélkül szüntetik meg.

A két tárca nélküli miniszter fizetését 2018 augusztusában emelték meg az akkori 1,1 millió forintról 5 millió forintra, hogy igazodjon az általuk irányított állami cégek és intézmények vezetőinek fizetéséhez. A többi miniszter ehhez képest jóval szerényebb emelésben részesült, illetményük még most sem éri el a 2 millió forintot.

Így Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének és Benkő Tibor honvédelmi miniszternek 11,9 millió forint végkielégítés jár az 1 millió 979 ezres miniszteri fizetésük után. Kásler tárcáját szétdarabolják, az egészségügy például sajtóhírek szerint a belügyi tárcához kerül Pintér Sándor irányítása alá, a kultúra pedig az innovációs területtel együtt Kulturális és Innovációs Minisztérium néven születhet újjá Csák János volt londoni nagykövet vezetése alatt.

Benkő Tibor utódja pedig Szalay-Bobrovniczky Kristóf lesz, akinek felesége nem más, mint, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.


A Telex szúrta ki, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Facebook-oldalán jelentett be, hogy Süli János egykori paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál (KKM) dolgozik tovább. „A Fenntartható Fejlődés Bizottságában még sosem jártam, de most erre is sor kerül, tekintettel arra, hogy a jövőben hozzánk fognak tartozni a Paksi Atomerőmű új blokkjaival kapcsolatos feladatok. Az átigazolási időszak legnagyobb fogása a KKM szempontjából így Süli János lett” – olvasható a bejegyzésben. Azt nem részletezte Szijjártó, hogy pontosan milyen pozícióban folytatja Süli.

Szijjártó bejelentése megerősíti azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a paksi bővítéssel kapcsolatos feladatok ezentúl a KKM alá tartoznak majd. Süli 2017-től egészen mostanáig volt paksi bővítésért felelős miniszter, Orbán Viktor új kormányában azonban nem kapott helyet, pozíciója jogutód nélkül szűnt meg.
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás