Hirdetés

Orbán rosszul tudja: nem az atomerőműben terem az olcsó ár. Azon a napon, amikor Fukusimában épp a reaktorrobbanás utáni legsúlyosabb balesetet próbálták meg lokalizálni, Orbán Viktor Londonban a magyar kormány új atomkalandjához igyekezett elvi támogatást szerezni, hazug módon az atomenergia olcsóságával érvelve.

Az Együtt-PM szerint a kabinet csökönyös ragaszkodása a finanszírozhatatlan és szükségtelen paksi bővítéshez már túl van a vétkes felelőtlenség határán. Magyarországnak nem egy újabb pénztemetőre – egy orosz technológiájú atomerőműre – hanem az energiahatékonyság növelésén, a megújulókon és az energia-önrendelkezésen alapuló energiapolitikára van szüksége.
"A világ más gazdaságaival szembeni versenyképesség egyik feltétele az olcsó energia, ezért nem értünk egyet azokkal, akik diszkriminálják a nukleáris energiát" – nyilatkozta az MTI szerint Londonban a magyar kormányfő. Szeretnénk felhívni Orbán Viktor figyelmét arra, hogy a nukleáris energia a kezelhetetlen állapotokat eredményező fukusimai katasztrófában saját magát diszkriminálta, példátlan atomerőmű-bezárási hullámot indítva a világban. A japán kormányfő épp a napokban kért nemzetközi segítséget, mivel nem tudnak megbirkózni a nukleáris baleset utóhatásaival, illetve a tönkrement erőműnél felhalmozott 360 ezer tonnányi sugárszennyezett vízzel. A katasztrófa kárai és költségei immár az éves magyar DDP nagyságrendjébe esnek.

Az "olcsó energiáról" érdemes megjegyezni, hogy az Orbán által erőltetett paksi bővítés nyomán a tervezett új blokkokból származó áram még a kormány saját tanulmánya szerint is drágább lenne a piaci átlagárnál – atomerőművel a jelenlegi biztonsági elvárások mellett nem lehet olcsón áramot termelni, és ezt épp Londonban tudják a legjobban, ahol az egyik nukleáris cég épp most kért állami pénzügyi segítséget egy épülő, de a piaci árak mellett soha meg nem térülő atomerőmű befejezéséhez.
Orbán szerint "Magyarországon el kell érni, hogy az energia ne legyen drágább, mint az Egyesült Államokban, ahol egyharmaddal alacsonyabbak az energiaárak". A kormányfő talán nem tudja, ezért eláruljuk neki: az USA-ban pont annyival olcsóbb az energia, amennyivel kevesebb az árában az adó – és egész Európában senki sem rakott akkora adóterhet az energiaszektorra, mint éppen az Orbán kormány.

Ez az út nem az olcsó energiához, hanem az összeomláshoz vezet. Az egyedül a Fidesz gazdasági hátországa által szorgalmazott atomerőmű építés helyett a háztartások és a vállalkozások energiafogyasztásának csökkentésére, a megújulók használatának támogatására kellene fordítani az állam erőforrásait – éppen arra a területre, amelyet Orbánék a kormányzásuk során a leginkább elhanyagoltak.

Jávor Benedek az Együtt-PM társelnöke, független országgyűlési képviselő közleménye

Kapcsolódó anyagok:

Már a világ segítségét kéri Fukusima

Újabb lék a fukusimai erőműben

Fukusima elszabadult

Fukusimában a kormány irányít

Súlyos fukusimai incidens

Óriási sugárzás a fukusimai talajvízben

Fukusimai zűrzavar

Rekord sugárszennyezés a fukusimai erőmű alatt

Újra szivárog a fukusimai szennyvíz

Az eddigi legsúlyosabb baleset Fukusimában

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás