A rovat kizárólagos támogatója

Az Orbán/ Tiborc/Mészáros családi gazdasági érdekkör lassan bekebelezi a  Balatont, a közpénzből megvalósuló fairtásos szállodaberuházások mellett a nádirtásokkal és feliszapolódással járó tájrombolás komoly ökológiai károkat okoz a magyar tengerben.  A nádasirtásokkal kapcsolatban kongatja a vészharangot Jordán Ferenc, a Balatoni Limnológia Intézet igazgatója.

A greenfon rendszeresen beszámolunk a főleg az Orbán családhoz köthető profithajhászás miatti balatoni tájrombolásokról.

Két hónapja írtuk, hogy tovább folytatódik a Balaton körbebetonozása/szisztematikus tönkretétele. Egy 17 hektáros túlnyomórészt zölddel borított területen épülhet fel egy ötcsillagos szálloda és egy 96 lakásos lakópark a Balaton partján Balatonszemesen. Bár korábban elakadt a luxusszálló építése, de a Balaton-törvény megnyitotta az utat előtte. „Az új Balaton-törvény hatályba lépésével minden akadály elhárult a balatonszemesi kemping beépítése elől. A jelek szerint a szemesi önkormányzat és a beruházó is arra várt, hogy életbe lépjen az új jogszabály, és elkezdődhessen a Vadvirág kemping helyére tervezett luxusszálloda és villapark építése.”

Jól tükrözi az ország állapotát a Balaton átalakulása: a tó környéke immár a gazdagok pihenőhelye, a változás legnagyobb haszonélvezőit pedig Orbán Viktor környezetében kell keresni. A vesztes a folyamatosan megkurtított természeti környezet, és a magyar nemzet. 
Az ellopott Balaton – Orbán emberei megszereznek mindent

Az elmúlt években a Balatont szép lassan bekebelezi, beépíti, és zöldteleníti közpénzből az Orbán/Tiborc/ Mészáros családi üzleti érdekkör. A fideszes újgazdag oligarcha és kiszolgáló rétegének státuszszimbóluma a tavi vitorlázás is, melynek sok természet és tájromboló kikötői beruházás az egyik ára.
A Balaton-törvény miatt mehet a zöldirtás

Arról is írtunk, hogy a Magyar Tudományos Akadémiát szétverő Orbán-kormányt nem érdekli, hogy “Mekkora katasztrófa kell a kormánynak, hogy végre beinduljon a Balaton kutatásának megújítása?”

Legutóbbi tavi hírünk szerint a Balaton működését jelentősen meghatározó gigaberuházás, egy ipari kikötő építésének előkészületei kezdődtek Balatongyörök és Vonyarcvashegy határában, a Szent Mihály-kápolnától alig 400 méterre. Bár a tó egésze nyerhet a létesítmény megvalósulásán, a különleges helyszín miatt mégsem fogadja mindenki örömmel a tervet. Részletek:  Új ipari kikötő épülhet a Balatonnál.

Balatongyörök zagytér kikötőhely térkép BAHART ipari üzemi kikötő forrás: balatontipp.hu

A sokasodó szomorú hírek apropóján írt közleményt Dr Jordán Ferenc, a tavat is kutató akadémiai intézet igazgatója:

“A Balatoni Limnológiai Intézet (BLI) megdöbbenéssel értesül az újabb, a környezetet veszélyeztető beruházási folyamatokról és tervekről. Többször hangsúlyoztuk, hogy a nádasok kiterjedésének és állapotának megőrzése mennyire fontos a tó egészének egészsége szempontjából. A Keszthelyi-medence, a Tihanyi-félsziget és a Szigligeti-öböl a legérintetlenebb, leginkább természetközeli partszakaszokat foglalja magában. Ezen térségek egyre növekvő mértékű terhelése kiemelten ellenjavallt. Amennyiben a hajózási, a turisztikai és a településfejlesztési szempontok egyre nagyobb súlyt kapnak a természet védelmével szemben, úgy az előbb-utóbb bekövetkező környezeti krízis éppen a tó – turisztikailag oly fontos – vonzerejének drasztikus csökkenését eredményezi majd. A BLI nincs abban a helyzetben, hogy rendelkezéseket és beruházásokat vétózzon meg, de közszolgálati kötelessége a veszély növekvő mértékére figyelmeztetni minden érintettet.”

Nyitókép: balatonszemesi tájseb. Mészáros Lőrinc építkezik.

Kapcsolódó anyagok:

Balaton-kutatásra nem jutott pénz. Az üledékből felszabadult foszfor algásította el a Balatont

A Fidesz rászabadítja a jetskiket a Balatonra

Mekkora katasztrófa kell a kormánynak, hogy végre beinduljon a Balaton kutatásának megújítása?

Így lesz hungarikumból NER “hawaiikum” a Balaton

Új ipari kikötő épülhet a Balatonnál

A Balaton-törvény miatt mehet a zöldirtás

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás