Hirdetés
Forrás: népszava

A magyar kormányfő egyelőre csak azt ismételgeti, mit nem fogad el az uniós légszennyezés csökkentésért folytatott küzdelemben. Pótmegoldásként pedig csak ellentmondásos lózungokat hoz fel.

Az elszabaduló gáz- és energiaárak miatt több vezető politikus, így a magyar kormányfő is az uniós klímapolitikát, illetve név szerint Frans Timmermans alelnököt hibáztatta – hívja fel a figyelmet a Másfélfok.hu nevű környezetvédelmi oldalon megjelent elemzésében Kelemen Ágnes közgazdász, éghajlatpolitikai szakértő. Orbán Viktor, áttételesen vétóval fenyegetőzve, a Fit for 55-nak nevezett, 1990-es alapon 40 százalékról 55 százalékra növelt uniós szén-dioxid-kibocsátás-csökkentési csomag teljes újragondolását sürgette. Ugyanakkor a különböző nyilatkozatokkal szemben a jelenlegi piaci energiaár-növekedésért nem az európai klímapolitika a felelős – szögezi le a szakértő.

Bár az idén nyáron az Európai Bizottság által közzétett javaslatok okozhatnak költségemelkedést, a tagállamok, így Magyarország is elfogadták az 55 százalékos közös uniós csökkentési célt. (A korábbi, 40 százalékos elképzelés elégtelennek bizonyult a világszintű felmelegedés másfél-két fok alatt tartását célzó, 2015-ös Párizsi Megállapodás teljesítéséhez.)

A szakértő a kibocsátáscsökkentés megkérdőjelezése helyett tehát inkább az intézkedések hatásvizsgálatát javasolja.

A Fit for 55 elképzeléscsomag jelenleg a szokásos uniós döntéshozatali eljárásrend része, amit így az Európai Parlamentnek, valamint az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanácsnak is jóvá kell hagynia. A vita még évekig eltarthat. A legégetőbb kérdés, hogy az – elvben – világos célhoz rendelt kibocsátáscsökkentésre milyen arányban kötelezzék úgy az egyes tagállamokat, mint a főbb szennyező ágazatokat, így például az energiatermelést, az ipart, a közlekedést, az épületeket, a mezőgazdaságot vagy a hulladékágazatot. A lehetséges módszerek közé tartozik a megújulók támogatása, az autók vagy az épületek energiafogyasztásának korlátozása, az új, tiszta eljárások fejlesztése, a faültetés, vagy hogy fizettessük meg a szennyezőkkel kibocsátásuk árát. Az Európai Bizottság részletes, nyári javaslatáról decemberben folytatódik a vita.

Bármily hangzatos is, hogy “fizessenek a nagy klímarombolók”, a cégek ebbéli többletköltségeiket akár teljes egészében is átháríthatják a fogyasztókra – hívja fel a figyelmet Orbán Viktor szavai kapcsán Kelemen Ágnes. Az EU a kibocsátáscsökkentési terheket ráadásul jórészt eddig is a nagy ipari szennyezőkre – gyárakra, erőművekre – hárította. Ennek egyik fő eszköze az úgynevezett szén-dioxid-kvótavásárlási kötelezettség, vagyis az évről évre csökkenő szennyezési jog a tőzsdén vehető meg. Ez a jövőben sem változna: a bizottsági terv e körre 2030-ig 61 százalékos csökkentést ró. Az 55 százalékos közös célhoz azonban elkerülhetetlen a kibocsátás 36 százalékáért felelős épületek, illetve a körülbelül 20 százalékot képviselő közlekedés szennyezéscsökkentése is. Egy hatásvizsgálat alapján a Bizottság a kvótakereskedelemben jelenleg részt nem vevő ágazatok esetében 2030-ig 40 százalékos mérséklést szorgalmaz. A cél érdekében javasolják a kibocsátás-kereskedelem kiterjesztését az épületekre és a közlekedésre is. Számos uniós politikusnak, így Orbán Viktornak is ez a “mumusa” – fogalmaz a szakértő. Pedig a kvótabevételekből olyan szociális klímaalapot létesítenének, amelynek 45 százaléka az EU-lakosság 21 százalékát képviselő új tagállamokhoz kerülne. Ebből Magyarország 2025 és 2032 között hárommilliárd eurót, vagyis több mint ezermilliárd forintot kapna. A kormányok választhatnának, hogy ezt közvetlen rezsitámogatásra vagy szennyezéscsökkentésre költik.
Az új cél a tagállamoktól is többlet-erőfeszítéseket igényel. A Bizottság a kvótakereskedelmen kívüli ágazatokban Magyarország eddigi, 2030-as, 7 százalékos csökkentési célját 18,7 százalékra növelné. A leggazdagabb államok esetében ugyanez az érték elérheti az 50 százalékot is. Ha az elképzeléscsomagból egy elemet kiveszünk, a cél változatlansága miatt értelemszerűen a többi erősítése szükséges – szögezi le a közgazdász. A tagállamoknak a célok megkérdőjelezése helyett, azok elérése érdekében inkább kevésbé tehetős állampolgáraikat kellene támogatniuk – véli Kelemen Ágnes.

Mindenért Brüsszel a hibás

Az Unió maga is bevallja, hogy a mostani energiaáremelkedések 20-23 százalékáért saját, klímavédelemnek nevezett intézkedései a felelősek – vélekedett tegnap a közrádióban Orbán Viktor. Most elsősorban a brüsszeli takarékossági elképzeléseket kárhoztatta, ami bár szerinte nálunk is értelmes felvetés, a “brüsszeli bürokraták áremelése” már szükségtelen beavatkozás az emberek életébe. Az éghajlatváltozás költségeit a klímaromboló cégekre és nem az emberekre kellene terhelni – vélte. Szerinte a költségáthárítás attól függ, hogy azt az adott kormány engedi-e. Magyarországon a fix rezsi miatt nem tudják az – amúgy ma már nagyrészt “magyar” kézbe került – “nagy multik” áthárítani a költségemelkedést. Újfent elvetette a lakások és autózók “megadóztatását” és megismételte a baloldal elleni, valótlan érveiket. Orbán Viktor többek között – szokásához híven – elsiklott afelett, hogy Brüsszelen kívül mi okozhatta az áremelés jó részét (sokak szerint a csökkentett orosz gázkínálat), illetve arra sem tért ki, hogy az energiaáremelkedés minden termék árában megjelenik. Miközben azt ezúttal megemltette, hogy a lakosságon kívüli fogyasztók kénytelenek fizetni az elszálló piaci energiaárakat, azt az észszerű riporteri kérdést, hogy meddig tartható a fix lakossági tarifa, azzal ütötte el, hogy amíg ők kormányoznak- írta a Népszava.

Az Orbán rezsim tudatosan elkövetett nagyon komoly kormányzati hibája a forint megtartása, az euró bevezetésének elsimlizése. Emiatt is ilyen brutálisak az üzemanyag árak. A jelenlegi hazai négyosztatú energiarendszer soha nem lesz harmonikus. Növekvő energiaszegénység, és a környezetvédelem ellen ható recsicsökkentés.  Podcastunkban Holoda Attila energetikai szakértő Paks hazugságfelhős atomillúziójától a rezsicsökkentés antizöld blöffjéig elemzi a jelenlegi energiahelyzetet.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás