A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: 24.hu

Egy MTI-hírben szerepelt 30 nap alatt Greta Thunberg: amikor meghalt egy róla elnevezett koala.

Az MTVA (un. közmédia) a BBC szerkesztői és hírszerkesztési alapelveit követi. Azzal, hogy minket támadnak, általában ezeket az elveket támadják – írta közleményében az állami média, miután a Politico hírportál arról közölt cikket egy hozzájuk került belső levelezésre hivatkozva, hogy a magyar közmédiában előzetes engedélyhez kötötték bizonyos témák feldolgozását, ilyenek például az uniós, illetve a zöldügyek, valamint a Greta Thunberg klímaaktivista megjelenéseiről szóló tudósítások.

Hogy milyen légből kapott a Politico állítása, azt ellenőrizendő a 24.hu beütötte az MTI keresőjébe a világszerte az éghajlatváltozás elleni küzdelem legismertebb alakjává vált svéd diáklány nevét. Az elmúlt 30 napból három találatot is kapunk.

Két képet a düsseldorfi karneváli felvonulásról, amelyek egy a klímaaktivistát ábrázoló gúnyfiguráról készültek (ez látható a cikk tetején MTI/EPA/Sascha Steinbach).
Valamint egy hírt, amelyben megemlítik, hogy az ausztráliai bozóttüzekben elpusztult egy Thunberg után Gretának keresztelt koala is.

Kell-e ennél szebb bizonyíték a szerkesztői szabadságra?

Ennek ellenére tegnap a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökéhez, valamint a legfőbb ügyészhez fordult és eljárást szorgalmazott a szocialista Kunhalmi Ágnes arra hivatkozva, hogy sajtóhírek szerint a közmédia nem szakmai, hanem politikai szempontok alapján szerkeszti híreit.  Kunhalmi azt mondta, a Médiatanácsnak eljárást kellene indítania, hogy megállapítsa, korlátozzák-e a közszolgálati média szerkesztői szabadságát, illetve kik és milyen mértékben teszik ezt. Hozzátette: azt is kérdezi Karas Monikától, az NMHH elnökétől, indult-e korábban eljárás annak kivizsgálására, hogy mennyire áll külső befolyás alatt a közszolgálati média hírszerkesztési tevékenysége.
Polt Péter legfőbb ügyésztől pedig azt kérdezi, megvalósulhatott-e a hivatali visszaélés bűntette, ha a közszolgálati média szervezetén kívüli emberek jogtalan befolyást gyakoroltak a hírszerkesztésre. Kunhalmi jelezte, levelét a legfőbb ügyész feljelentésnek is tekintheti.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek