A rovat kizárólagos támogatója

Orbán Viktor a Fidesz mai kongresszusán elmondott beszédében hosszan beszélt a zöldpolitikáról. A miniszterelnök szerint a kormány politikája az, hogy nemet mond a zöld ideológiára, de igent a zöld energiára. Beszédében kiállt az akkumulátorgyarmatosítás terve mellett, külön megnevezve azokat a településeket, ahol egyébként óriásiak a lakossági tiltakozások a szennyező gyármonstrumok ellen.

Orbán Viktorban még van szufla, és a Fidesz tisztújításán kitűzte a nindzsakormány három akcióját

„Menet közben nem cserélünk lovat” – mondta Orbán Viktor, miután újabb két évre a Fidesz elnökének választották ma a párt 30. kongresszusán. Különösen nem indokolt a váltás a miniszterelnök szerint, ha a ló jó irányba húz, és van még benne szufla. Márpedig Orbán azt állítja, benne még van szufla, és szerinte az odaadásában sem fognak csalódni a párt tagjai. Továbbra is úgy érzi, hogy a legjobb korban van, és ez reményei szerint 2025-re sem fog változni. A miniszterelnök a beszédében érintette a tavalyi országgyűlési választásokat, a jövő júniusi EP- és önkormányzati választást, az uniót és Brüsszelt is, valamint új jelzőként behozta a nindzsakormány kifejezést is. Orbán sok zagyvaságot hordott össze, fűt-fát hangoztatva. Pl zöld fronton is:

A magyar gazdaság jövője a zöld energia

A magyar kormány gazdasági álláspontja a miniszterelnök szerint világos: „zöld energia igen, zöld ideológia nem”.

„Meggyőződésem, hogy a magyar gazdaság jövője a zöld energia” – jelentette ki, a siker feltétele pedig, hogy zöld energiát kell termelni, és azt el is kell tárolni. A jövő kérdése pedig az Orbán szerint, hogy melyik gazdaság lesz erre képes. Az új világgazdasági rend a nemzetgazdaságok és vállalatok közti versenyben születik Orbán szerint, és Magyarország benevezett ebbe a versenybe.

„Magyarországot a legmodernebb keleti és nyugati technológia találkozóhelyévé tesszük” – mondta a miniszterelnök, aki szerint a magyarok egy új világgazdasági korszak technológiai éllovasai lehetnek.

„Erősek, gazdagok és zöldek leszünk, és az ellenfeleink is, de ők az irigységtől” – jegyezte meg.

Orbán szerint „óriási versenyfutásban vagyunk a németekkel, franciákkal, spanyolokkal: ez már nem kispálya, ez már a nagyfiúk játéka”, de az új technológiai versenyben és átállásban is nyerésre állnak a magyarok. „Zöld energiánk lesz bőségesen, a felhasználható vizünk rengeteg, az ország keleti és déli részén még vannak komoly munkaerő tartalékaink is. Csak bátor és felkészült országvezetés kell hozzá”, mondta Orbán, aki ezzel az akkumulátorgyárakról beszélt úgy, hogy nem mondta ki az akkumulátor szót. Helyette így fogalmazott: „Hajrá, Debrecen, hajrá, Iváncsa, hajrá, Göd” – ezeken a településeken pedig akkumulátorgyárak vannak.

Részletek a telexen: A nindzsakormány három akciója

fidesz gyülekezet a párt kongresszusán 2023 nov. 18 forrás: Kovács Zoltán X

Az LMP szerint a beszéd igazolás arra, hogy zöldpolitikát ez a kormány biztosan nem fog tudni csinálni. Mint a párt közleményében írta: “Mi, zöldek természetesen egyetértünk azzal, hogy igent kell mondani a zöld energiára. A probléma ott kezdődik, hogy a hangzatos kijelentések ellenére, a kormány és személyesen a kormányfő rendre nemet mond a megújuló energiaforrásokra: mindmáig tiltják a szélenergiát, semennyire nem csökkentették az orosz gázfüggőségünket és ragaszkodnak a paksi bővítéshez. Hiába szeretne időről-időre bezöldülni a Fidesz, a helyzet úgy áll, hogy nemcsak a zöld ideológiára, hanem a zöld energiára is méretes nemet mondanak.  Az akkumulátorgyarmatosítás ügyében pedig azt javasoljuk a miniszterelnöknek, hogy kérdezze meg a “hajrázásról” a debrecenieket, gödieket, ácsiakat vagy éppen az iváncsiakat. Az akkumulátorgyárak tönkreteszik megmaradt vízkészletünket, felemésztik termőföldjeinket. Orbán Viktor a magyarok egyre csökkenő kisebbségét képviseli akkumulátorgyarmatosító terveivel.  Orbán mai kongresszusi beszéde arra volt kiváló igazolás, hogy zöldpolitikát Magyarországon soha nem Orbán Viktor fog csinálni, hanem vele szemben kell majd megcsinálni.”

Az Év Megszorítója kupával akciózott a Momentum (Hajnal Miklós) a Fidesz kongresszusa előtt a Hungexpon 2023 nov. 18. forrás: ATV

A Momentum a helyszínen, a budapesti Hungexpónál akciózott. Hajnal Miklós, a párt országgyűlési képviselője „Az Év Megszorítója” kupával és a Momentum plakátautójával érkezett a Fidesz kongresszusára, ahol sajtótájékoztatót tartott a magyar gazdaság helyzetéről. Hajnal szerint minden magyarnak joga van tudni, hogy Nyugat-Európában olcsóbb a bevásárlás, mint Magyarországon, és hogy az egész EU-ban Magyarországon a legmagasabb az infláció. Azt mondta, a kormány 2022 óta ötven megszorítást vezetett be és hússzor emelt adót, miközben Orbán havi 5 millióra emelte a saját fizetését.

Jakab Péter egyetlen Facebook-kiírással reagált a Fidesz-kongresszusra: „A bolondot ma újra megválasztották a Fidesz elnökének. Kár, hogy nemcsak a fideszesek szívnak miatta.”

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás