A rovat kizárólagos támogatója

A Magyarországi Református Egyház nyílt építészeti tervpályázatot írt ki a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) új, ferencvárosi campusának megtervezésére. A 42 pályaműből a szakmai zsűri a budapesti Archikon Architects Építészstudiót hirdette győztesnek. A zöldfelület, a játszótér és a kutyafuttató likvidálva. Reméljük, a megvalósításra nem kap már újabb közpénz százmilliárdokat az eddig is bőségesen dotált egyház.

Az Üllői út – Ferenc körút sarkánál látható – igaz évek óta csak részben, a csúcstornyától megszabadított, és felállványozott Iparművészeti Múzeum. Hogy mikor költözhet vissza a múzeum, az kérdéses, mert a nagy nemzeti kormányunknak nem fontos az intézmény, pénzhiány miatt már határidő sincs. Viszont van pénz az egyik “zsebegyházra”. A Markusovszky téren áll a hajdani dohánygyár ipari műemlék jellegű épülete, melyet az Orbán rezsim megvett az egyháznak. Ide a Ferencváros Ráday utca és Üllői út közé eső negyedében tervezik megépíteni Budapest új egyetemi campusát. A Magyarországi Református Egyház nyílt építészeti tervpályázatot írt ki a Kaltenberg-söröző egykori épületének és egy beépítetlen Üllői úti foghíjteleknek a felhasználásával megépíteni tervezett campus terveinek és tervezőjének kiválasztására. A tervek szerint állami támogatásból és egyházi forrásokból a Markusovszky tér környezetében épül majd meg a KRE új campusa, amely otthont ad az Állam- és Jogtudományi Kar, illetve a Pszichológiai Intézet képzéseinek, amelyeken egyidejűleg csaknem 2.500 hallgató folytathatja majd tanulmányait.

A tervpályázaton szabadon indulhatott bármelyik magyar és európai uniós országbeli építésziroda. A versenyen 42 iroda nyújtott be érvényes pályázatot. Az első díjat az Archikon Architects építésziroda nyerte.
A díjátadóról részletes cikkben írt az építészfórum >>>

A Károli Gáspár Református Egyetem épületegyüttesére kiírt nyílt tervpályázat I. helyezett pályaműve. Tervező: Archikon Architects

A látványtervek alapján a zöldfelület rovására nőnek ki az épületek, eltűnik a kutyafuttató, a játszótér, nő a lekövezett terület, miközben Ferencvárosban is kevés a közpark/zöldterület.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás