A rovat kizárólagos támogatója

A kormány a rezsicsökkentett díjjal kiszárította a víziközmű-ágazatot, miközben a víz és a szakemberállomány is elszivárog – számolt be a Népszava. Átlagosan legalább harmadával kellene emelni a lakossági vízdíjakat csak az évi százmilliárdos szintfenntartó beruházások fedezésére – mondta Kovács Károly, a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (Maszesz) elnöke az újságnak.

A terület kormányzati kezelése széttagolt és egyre feszítőbb a szakemberhiány – számolt be Szalóki Szilvia, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökhelyettese egy szakmai konferencián. Nagyságrendileg helyesnek nevezte Kurdi Viktor, a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke becslését, miszerint évi százmilliárdos, összesen pedig 1500 milliárdos állagfenntartó beruházás szükséges sz ágazatban.

Jelenleg a víziközművagyon fenntarthatatlan felélése zajlik – véli Szalóki Szilvia, aki ezt jogszabály változásokkal látja orvosolhatónak, ám azt a véleménye szerint senki sem meri meglépni. Úgy látja, valamikor eljön a pont, amikor lépni kell. A hatóság addig is a hatályos szabályok szerint rendszeresen méri az ágazat költségeit, valamint évente megteszik díjjavaslatukat is. (A felszólalás hangulatából ítélve ez áremelésre vonatkozhat.) – írta a napilap.

Kurdi Viktor beszámolója szerint a magyarországi víziközművek gazdaságilag ellehetetlenültek. Csak ahhoz, hogy az ágazat dolgozóinak bére ismét meghaladja az országos átlagot, személyenként legalább havi nettó 60 ezer forintra, összesen évi 14 milliárd forintra lenne szükség.

Paksi Piroska, a Fővárosi Vízművek ügyfélszolgálati vezetője komoly eredményt tulajdonít a vízhasználat-csökkentési kampányoknak, hiszen a fővárosi fogyasztás az elmúlt évtizedek során kevesebb mint a felére esett. Igaz, ehhez az ipari termelés visszaesése is jelentősen hozzájárult – tette hozzá. Kovács Károly ugyanakkor – rávilágítva a világszintű és a helyi gondok közötti, kevéssé ismert különbségekre – arra hívta fel a figyelmet, hogy ez még tovább csökkenti a felhasználás kétszeresére méretezett rendszerek megtérülését. A Maszesz elnöke emlékeztetett egy felmérésre, amiben a megkérdezettek a jelenlegi víz- és csatornadíjak több ezerszeresét is méltányosnak tartották volna az ivóvíz literjéért. Ennek kapcsán a konferencia részt vevői visszatérően szemléletformálást sürgettek, akár a kormánytól is. Többen úgy vélték, az emberek ma leginkább csak a rezsicsökkentés üzenetét értik, más, hasonlóan lényeges tények viszont a többség számára már „bonyolultak”.

Az ágazat egyre több hibaelhárításra – fogalmazott a Népszavának Kovács Károly. Ennek egyik szembeötlő jele, hogy nálunk a szennyeződések miatt változatlanul klórozzák a vizet, míg ez számos nyugat-európai országban már szükségtelen. A konferencia résztvevői pedig többször felhívták a figyelmet a rendszerekből egyre nagyobb mennyiségben elszivárgó vízre is.


Összeomlás szélén az ivóvízellátásunk

Erős dolgokat mondott egy korábbi cikkben Kurdi Viktor, a MaVíz Magyar Víziközmű Szövetség elnöke az NRGReportnak adott interjújában.  Az Orbán- kormány kihúzta alóluk a pénzt, a 40 hazai víziközmű cégből 8-10-nél már a napi működés biztosítása sem megoldott, év végére fizetésképtelenné válhatnak, ezért azonnali pénzügyi segítséget várnak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás