Hirdetés
greenfo/MTI

Az LMP szerint a kormány és Orbán Viktor miniszterelnök “fű alatt, sunyin próbál áttolni az országon” egy olyan atomerőmű-bővítést, amely mintegy egy évszázados nemzetközi függést eredményezne.

Szél Bernadett, a párt társelnöke ma azt mondta: a magyar gazdaság jelenleg nem tudná állni a paksi erőmű bővítésének költségeit, mint mondta, szerinte az orosz partner nyújtana megoldást mind az építésre, mind annak finanszírozásra. Az országgyűlési képviselő emlékeztetett, hogy hétfőn azonnali kérdéssel fordult az ügyben a miniszterelnökhöz, amelyre Orbán Viktor "számos sebből vérző" választ adott – mondta.

A képviselő cáfolta, hogy a kormányfő által hivatkozott 2009-es országgyűlési határozat felhatalmazást adna a kormánynak az erőmű bővítésére, szerinte a hatályos energiatörvény értelmében erre csak az Országgyűlés adhat jogosítványt. Az említett határozat csak a bővítés megfontolására adott lehetőséget – fűzte hozzá.

Ugyancsak felhívta a figyelmet egy 2008-as országgyűlési határozatra, amely környezeti, társadalmi, szakmai, gazdasági megalapozó vizsgálatokat kért a kormánytól az ügyben, valamint az ombudsman egy 2011 áprilisában született állásfoglalására, amely szerint a bővítésről szóló parlamenti döntés érvényességéhez szükség van egy stratégiai környezeti hatásvizsgálatra.

Szél Bernadett nemcsak a vizsgálatok elvégzését hiányolta, hanem azt is kifogásolta, hogy bár törvény írja elő, a kormány nem reagált az ombudsmani állásfoglalásra. Bírálta még, hogy bár a miniszterelnök nemzetközi útjain számol be külföldi partnereinek a bővítésről, a kérdésben szerinte egyedül az LMP akar tisztán látni, a többi frakció egyelőre nem járult hozzá ahhoz, hogy politikai vitanapot tartsanak erről, a kétharmados kormánytöbbség pedig leszavazta, hogy az ügyet a Ház fenntartható fejlődés bizottsága vizsgálja.
 


A közpénz(f)osztás erőműve – Kérdések és válaszok a paksi atomerőmű-bővítésről.

Miért sürgős a kormánynak a paksi bővítés? Miből finanszíroznák? Megtérül-e valaha is? Van-e felhatalmazása a kormánynak a tender-kiírásra? Mit gondolnak a magyarok a paksi bővítésről? Ki fogja megépíteni? És finanszírozni? 22 kérdés, 22 válasz. Minden, amit tudni szeretnél a paksi bővítésről, de a kormány nem hajlandó választ adni rá.

A paksi bővítés kérdéseiről szóló kiadvány letölthető innen.  vagy ítt: Atomot nekünk (pdf 712 KB)

 

 

Kapcsolódó anyagok:

Rossz hír az atomlobbinak: stabil energiát adhatnak a megújulók

Orbán rosszul emlékszik a paksi bővítésre

Orbán energiapolitikája: 4 év, 180 fok

Atomenergia a hazai közbeszédben

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás