A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI/népszava

Orbán elrendelte, hogy holnaptól az ország egész területén ingyenes lesz a parkolás, hogy mindenki inkább a saját autóját használja a tömegközlekedés helyett.  – közölte ma az MTI-vel Orbán Viktor miniszterelnök.
“A koronavírus-járvány elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze az emberek közötti biztonságos távolság fenntartása. Mivel zsúfolt tömegközlekedési járatokon ez nem vagy csak korlátozottan lehetséges, fontos, hogy aki tudja, használhassa a saját autóját” – fogalmazott a kormányfő. Emiatt indokolt a közterületi parkolási díjak megszüntetése – tette hozzá. Orbán Viktor tájékoztatása szerint a kormány ma a helyzet megoldása érdekében rendeletet alkotott, amely a Magyar Közlönyben még a nap folyamán megjelenik. Ennek értelmében holnaptól díjmentes lesz a közterületi parkolás Magyarországon – közölte a kormányfő.

Ezzel a lépéssel a kormány igen nehéz helyzetbe hoz sok önkormányzatot, elsősorban a nagyvárosokat, budapesti kerületeket. A helyhatóságoknak ugyanis nagyon kevés olyan bevételük van, amit szabadon felhasználhatnak, ezek közül nem csekély mértékű a parkolásból származó pénz. Ez a lépés – megfejelve azzal a 34 milliárddal, amit Gulyás Gergely tegnapi bejelentése szerint a beszedett gépjárműadóból elvonnak az önkormányzatoktól a járvány elleni védekezés költségeire – gyakorlatilag ellehetetleníti sok település, került működését.


Polgármesterek: Orbán szándékosan vérezteti ki az önkormányzatokat

Az infostart szerint  koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások miatt Budapesten kiürültek a parkolók. Többen, pártok és civilek is sürgették a parkolás ingyenessé tételét. Először Rényi Ádám kommunikációs igazgató mondta, hogy ez most nincs napirenden, később Tüttő Kata alpolgármester fejtette ki az InfoRádióban a főváros álláspontját: ha ingyenessé válna a parkolás, akkor megnőne a városban a mobilitási kedv, de ezt most nem erősítenék.

“A szakma részéről azt a javaslatot kaptuk, hogy ha a közúti forgalmi adatok elérik a karácsonyi szintet, akkor döntsünk erről” – mondta a városüzemeltetésért felelős alpolgármester.

Karácsony Gergely főpolgármester pedig úgy nyilatkozott, hogy a közterületi parkolási helyzet nem lett könnyebb a forgalom megváltozásával, mivel a belvárosi parkolóhelyek nagy többségét továbbra is a helyben lakók használják. A belvárosban kis túlzással kétszer annyi ingyenes parkolási engedély van kiadva a lakóknak, mint amennyi a parkolóhely – mutatott rá.

Karácsony Gergely azt mondta: ha mindenki számára ingyenessé tennék a közterületi parkolást az nem oldaná meg a problémákat, de például dolgoztak azon, hogy megkönnyítsék az egészségügyi dolgozók parkolását, és egyeztettek a plázákkal a parkolóik díjmentes használatáról.

FERENCVÁROS ESETÉBEN PÉLDÁUL EZ A HELYZET: 

⚫️ Az önkormányzatokat kötelezték az idősek, a karanténban lévők és a rászorulók ellátására, viszont a rendkívüli helyzetben elvonják a gépjárműadóból származó egész évi bevételt. Ez Ferencvárosban 210 millió forintot jelent.

⚫️ Héftőtől (holnaptól) ingyenessé teszik a közterületi parkolást. A veszélyhelyzet kezdete óta a parkolási bevételünk arányosan a felére csökkent ugyan, ám az új intézkedés alapesetben évi 1,2 milliárd forintnyi kiesést jelent az önkormányzatnak.

⚫️ Közben folytatódnak a kormány által kiemelten közérdekűnek nyilvánított beruházások. Egy korábbi törvény, az úgynevezett “Lex Baranyi” miatt a kivitelező cégek nem fizetnek közterület-használati díjat az ilyen építkezések során.

⚫️ Csak a közterület-használati díj kiesése miatt évente legalább 500 millió forinttal marad kevesebb a kerület kasszájában.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás