A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: népszava

Az Orbán rezsim az általa gyűlölt Európai Unió pénzéből segítené azokat a gyártókat, amelyeket érint az egyszer használatos műanyagok jövő év közepétől tervezett tilalma.

EU-s forrásokból kanyarítana le pénzeket Orbán Viktor a hazai műanyagcégeknek – derül ki a péntek esti Magyar Közlöny szokás szerint bőséges terméséből. Mint emlékezetes, az Orbán-kormány némi tétovázás után a nyár elején úgy döntött, az EU által engedélyezett legkésőbbi időpontra, jövő év júliusára tolja ki az egyszer használatos műanyagok, illetve a 15-50 mikron közötti vastagságú zacskók forgalmazásának tilalmát. Az azt megelőző tárgyalások során megígértek egy idei, 10 milliárdos támogatást az érintett gyártóknak technológiaváltásra és a dolgozók megtartására.

A mostani kormányhatározat kifejezetten hangsúlyozza, hogy ezt az összeget uniós forrásból kell előteremteni.

Palkovics László innovációs és technológiai, valamint Varga Mihály pénzügyminiszternek ezen túlmenően a 2021-2025-ös időszakra is ki kell dolgoznia egy kapcsolódó támogatási rendszert, mint írják, “lehetőség szerint” szintén EU-forrásból. Ezen túlmenően Palkovics Lászlónak az év végéig előterjesztést kell készítenie a hazai műanyagipar fejlesztését célzó műanyagipari tudományos klaszter létrehozásáról. Ezen belül javaslatot kell tennie:

  • a műanyaghulladék-képződés megelőzésére,
  • műanyagipari stratégiára,
  • műanyagipari megoldásokra,
  • a műanyagok környezetre és emberre gyakorolt hatásának felmérésére,
  • az értékláncokon belüli, egyedi megoldásokra,
  • a hulladékipar ellenőrzésére,
  • olyan egyszer használatos műanyagtermékek biztonságos, nagy tömegű, egyelőre nem megoldott helyettesítésére,
  • a megelőzés, a megfelelő hulladékgazdálkodás és a létező lehetőségek iránti fogyasztói figyelem fokozására, valamint
  • a biológiailag lebomló műanyag hordtasakok hulladékainak beillesztésére a hulladékgazdálkodásba.
Mindezek kapcsán megjegyzendő, hogy a szaktárca már jelenleg is dolgozik hulladékstratégián, sőt kifejezetten megígérték a szabálytalan hulladéktelepek felszámolását.

A környezetvédő szervezetek elsősorban a 15 mikronnál vékonyabb – úgynevezett kiflis – zacskók betiltásának elmaradását kifogásolták. Via Népszava.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás