A rovat kizárólagos támogatója

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Alekszej Lihacsovot, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatóját.  Minden szép, minden jó, az új atomerőmű építésének előkészítése a tervek szerint halad.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár közlése szerint az egyeztetésen megállapították, hogy  AZ ÚJ PAKSI ATOMERŐMŰ-BLOKKOK MEGFELELNEK A MAGYAR ÉS AZ EURÓPAI UNIÓS SZABÁLYOKNAK ÉS A BIZTONSÁGI KÖVETELMÉNYEKNEK.  Kiemelték továbbá azt is, hogy a klímavédelmi célok elérése érdekében Magyarországnak hosszú távon egyaránt támaszkodnia kell az atomenergiára és a megújuló energiaforrásokra.

Megállapították ezenfelül, hogy a magyar gazdaság hosszú távú versenyképessége szempontjából kulcsfontosságú, hogy a magyar emberek és a hazai vállalkozások olcsó villamos energiához jussanak kiszámítható, tiszta, hazai forrásból. ( Az atomenergia már ma is az egyik legdrágább, és hosszútávon a legkörnyezetszennyezőbb, legveszélyesebb energiatermelési mód! – a szerk.)

A mai tárgyaláson a felek értékelték a Paks II. projekt előrehaladását és egyetértettek abban,  HOGY A BERUHÁZÁS ÜTEMTERV SZERINT HALAD.

Az elmúlt egy évben számos fontos lépés történt a két új atomerőművi blokk előkészítésében, így júniusban benyújtották a nukleáris létesítési engedély iránti kérelmet az Országos Atomenergia Hivatalhoz (OAH), illetve novemberben megszerezték a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal úgynevezett villamos létesítési engedélyét is.  Az is elhangzott továbbá, hogy felvonulási terület számos építménye megkapta az OAH építési engedélyét, és elkezdődtek az Erőmű-beruházási Központ kivitelezési munkálatai is.

A felek áttekintették a közeljövő főbb feladatait. Ezek tekintetében kiemelkedően fontosak az építkezés első földmunkái – a résfalazás, a talajszilárdítás és a munkagödör kialakítása –, melyek 2021 első felében kezdődhetnek el – a NER baráti cégek további extraprofitjának növelésével.

A találkozón Orbán és Lihacsov mellett az orosz fél részéről Alekszandr Merten, a Roszatom Nemzetközi Hálózat rangidős alelnöke, Vlagyimir Szergejev, Oroszország budapesti nagykövete vett részt, a magyar kormány részéről pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter volt jelen. MTI alapján.

Nyitókép: Orbán Viktor a karmelita kolostorban fogadta Alekszej Lihacsovot 2020 12 03 MTI

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek