A rovat kizárólagos támogatója

Szőlőskertnek álcázott mélygarázs épül a Budai Vár oldalába: várfalat bontanak, és fákat vágnak ki. A Várkapitányság szerint egy „lepusztult területet” zöldítenek be a budai Vár oldalában. A szőlőskert azonban csak gumicsont, egy 5 milliárd forintos mélygarázs a fő projekt, ami a Várhegy oldalába épülne.

A vár oldalába összesen 5 mélygarázst terveztek, azonban a csúszások miatt ezidáig csak kettő készült el. Főként a minisztériumok várba költözése okozza a parkolási gondokat. A kiemelt beruházásba sem a fővárosnak, sem a I. kerületi önkormányzatnak nincs beleszólása. V. Naszályi Márta szerint a mélygarázs-építéssel veszélyeztethetik a Várhegy alatti védett barlang-pincerendszer ökológiai egységét. A Várkapitányság nagyon titkolózik, semmilyen érdemi információt nem hajlandó még megosztani a nyilvánossággal a projektről.

A Nemzeti Hauszmann Program tervei szerint felújítják a budai Vár nyugati oldalán lévő Fehérvári rondellát, és átalakítják az alatta található nyugati kerteket. A Fehérvári rondella elnevezés a vár legnagyobb körbástyáját takarja. A beruházás során a várfal alatt megépül a Várgarázs III. és a József főhercegi palota, valamint szőlőt akarnak telepíteni a domboldalra – a területen lévő fákat kivágják, illetve átültetik. A mélygarázs miatt a budai Váralagút felett bontanák meg a domboldalt.

A jelenlegi állapotok és a látványterv. Fotó: Google Earth/Várkapitányság Zrt.

Részletek az Átlátszón: a zöldítés első lépése, hogy kivágják a fákat


A Várba telepítendő közintézményekkel odakényszerítenek napi 4000 hivatalnokot, akik reggel-este jönnek-mennek. Ha mind az öt garázs megépül, ezzel elpusztítják a hegyoldal fáit, esetleg belebarmolnak a barlangrendszerbe, és lesz 1000 parkolóhely. (És még szó sem esett a lakókról meg az egyszer talán visszatérő turistákról.) Hogy a maradék háromezret hogy viszi majd föl a 16-os busz azokon a vári utcákon, amelyek időnként most is beszakadnak, nem tudni.
Mindezt a várlakók, a kerület és az önkormányzat teljes semmibevételével – a szokásos orbáni stílusban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek