A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A Lehet Más a Politika (LMP) arra szóltja fel a kormányt, hogy állítsa le a Paks2 projektet és haladéktalanul mondja fel a beruházás szerződését – közölte az ellenzéki párt két társelnöke a Pécsett tartott villámcsődület keretében rendezett sajtótájékoztatón.

Demeter Márta azt mondta: Paks2 több hónapos csúszásban van, és amennyiben a kormány nem mondja fel most a szerződést és nem állítja le azonnal a beruházást, akkor nemcsak a biztonsági kockázatokat növeli, hanem lényegében segíti Vlagyimir Putyin orosz elnök befolyásszerzési törekvéseit.

A beruházás költségeiből a magyar emberek otthonainak korszerűsítésére kell fordítani – hangsúlyozta az ellenzéki politikus, aki szerint lakások és házak hőszigetelésével 30 százalékos rezsicsökkentést lehetne megvalósítani.

Demeter Márta szavai szerint Orbán Viktor a magyarok háta mögött írta alá a bővítésről szóló szerződést Moszkvában és ennek részleteit a mai napig titkolják. A titkolózás célja, hogy "a kormányzati körök zsebét megtömjék pénzzel és minél több pénzt ellophassanak ebből a rendkívül drága beruházásból a magyar emberek kárára" – vélekedett Demeter Márta, majd szólt arról is, hogy a kormány "lényegében beismerte", hogy a Paks2 megvalósításához felveendő 3000 milliárd forintos hitel veszteséges konstrukció a magyar adófizetők számára.

Keresztes László Lóránt a Nyugat-Mecsek térségébe tervezett nagy aktivitású hulladéktárolóra utalva úgy fogalmazott: "a kormány úgy áll neki egy többmilliárdos meggondolatlan fejlesztésnek, hogy sehol a világon nem létezik fenntartható, biztonságos és garantált megoldás a nagy aktivitású nukleáris hulladékok elhelyezésére".

A kormány Pécs nyugati határától néhány kilométerre szeretne atomtemetőt létrehozni – hangoztatta a társelnök, akinek álláspontja szerint Orbán Viktor "személyesen hazudott a pécsieknek", amikor 2015-ben azt ígérte, hogy a létesítmény nem valósulhat meg a baranyai megyeszékhely lakóinak döntése nélkül.

Az atomtörvény módosításával elvették az érintett településeken élők véleménynyilvánítási lehetőségét, az LMP ezzel szembe menő törvényjavaslatát leszavazták, az ellenzéki párt által kezdeményezett népszavazást nem engedték megtartani – sorolta Keresztes László Lóránt. Hozzátette: pártja folytatja "sok éves harcát" a Nyugat-Mecsekre tervezett hulladéktároló megvalósítása és a pécsi uránbányászat újraindítása ellen.

A december 1-én a Színház téren rendezett tiltakozás keretében az LMP mintegy harminc – köztük maszkot viselő és vegyvédelmi ruhába öltözött – szimpatizánsa egyebek mellett Stop atom, stop urán, illetve A jövő zöld feliratú molinókat feszített ki.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás